Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många olika dieter i skolköken

Från 2016
Uppdaterad 26.05.2017 10:22.
Glutenfrikost i skolmatsalen.
Bildtext Glutenfrikost i skolmatsalen.
Bild: Yle/Anna Ruda

I Korsholm följer mellan tio och sju procent av eleverna någon diet, antingen på grund av allergi eller övertygelse. Det betyder att man serverar mjölk- och glutenfrimat, vegetarisk- och vegankost och rätter utan griskött.

Dessutom är det många elever som är allergiska mot ägg, enstaka frukter, grönsaker eller nötter. Kosthållschef Mikael Åkerblom berättar att man hittills har kunnat tillmötesgå alla dietönskemål.

- Det kräver att personalen som tillagar maten är insatt i dietlära. Det är ju olika råvaror som kräver annorlunda tillagning, säger Åkerblom.

Mikael Åkerblom, kosthållschef på Korsholms kommun.
Bildtext Mikael Åkerblom.
Bild: Yle/Anna Ruda

I en vegetarisk kost tar man bort en del av det animaliska proteinet, om allt animaliskt protein är borta talar man om vegankost.

- Det finns många typer av vegetarisk kost. Det vanligaste är att man använder mjölkprodukter och ägg, då kallas det för en lacto-ovo-kost och det är den kosten vi rekommenderar att serveras i skolkök, säger Folkhälsans näringsterapeut Susanna Strandback.

Strandback säger att det i vegankost (utan ägg och mjölk) är svårt att få tillräckligt med protein och energi för skoleleverna.

Näringsterapeut Susanna Strandback.
Bildtext Susanna Strandback.
Bild: Yle/Anna Ruda

Eleverna nöjda med sin vegetariska mat

I matsalen i högstadiet sitter gymnasieeleverna och äter dagens lunch som består av vegetarisk lasagne. Varken Amanda Gustafsson, Jakob Wik, Abdulgadir Ali eller Matilda Back har någon specialdiet.

Abdulagir Ali, Jakob Wik och Amanda Gustafson.
Bildtext Abdulagir Ali, Jakob Wik och Amanda Gustafson.
Bild: Yle/Anna Ruda

- Jag skulle gärna ha velat ha lite mer kött i den här lasagnen, säger Jakob Wik.

Abdulgadir Ali säger att han tyckte att maten var helt bra och att han blev mätt. Också Amanda Gustafsson och Matilda Back är nöjda med lunchen, de beskriver sig som allätare.

Matilda Back och Annika Mäenpää i skolmatsalen.
Bildtext Matilda Back och Annika Mäenpää i skolmatsalen.
Bild: Yle/Anna Ruda

Annika Mäenpää kan inte dricka mjölk som innehåller laktos. Men ofta är maten som görs laktosfri.

- Gröten brukar inte vara laktosfri, men då får jag egen gröt, säger Mäenpää.

I de största köken i Korsholm finns dietkockar som sköter dietmaten. I de mindre köken finns inte så mycket personal.

- För att tillreda den vegetariska kosten finns det kunskap i skolköken. Vegankosten är svårare och kräver lite mer kunskap, säger Strandback.

Specialdiet kräver intyg

För att en elev ska få specialmat kräver kommunen ett intyg, helst av en läkare. Intyget behövs oberoende om eleven följer en diet på grund av allergi eller övertygelse. Dietmaten följer den vanliga menyn, men dietkocken byter ut de råvaror som eleverna inte kan äta.

Skolmat i Korsholms skolcenter.
Bild: Yle/Anna Ruda

- De vanligaste dieterna, laktos- och glutenfri mat, kostar inte så mycket mer än den vanliga maten att tillreda, säger Åkerblom.

Raw-food är trendigt

En allergi som har kommit det senaste året är allergi mot tillsatta E-ämnen i maten. Strandback säger att det ibland räcker med att en elev i en skola börjar med en diet för att fler ska haka på. Nu är raw-food trendigt. Baljväxter och inhemskt är också trendigt.

- Jag tycker inte att skolorna ska behöva erbjuda raw-food. Om man följer den dieten rekommenderas att man äter minst fem mål om mat om dagen och då tycker jag att ett av de målen kan innehålla kokad mat.

Maten i Korsholm kostar mellan 2,50 och 5,20 euro per portion. Skillnaden i pris beror mest på hur stort köket är. Ungefär två gånger i månaden serveras halvfabrikat, då handlar det om fiskpinnar och chickennuggets som eleverna önskar sig.

Diskussion om artikeln