Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Daraya ska evakueras efter fyra års belägring

Från 2016
Upptrappade strider hotar den bräckliga fredsprocessen. Här inspekterar invånare i Damaskusförorten Deir al-Asafir skadorna efter en flygattack som krävde trettio dödsoffer för knappt två veckor sedan
Bildtext Bilden är från en annan Damaskusförort, Douma, som också har varit belägrad en längre tid. På grund av belägringen finns det ont om bilder från själva Daraya.
Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

Syriska staden Daraya har belägrats av regimen nästan sedan krigets början. Nu ska stadens kvarvarande 4000 invånare evakueras efter över fyra år av dagliga bombningar, hunger och brist på allt.

Den syriska regimen och rebellerna i Fria syriska armén har kommit överens om att evakuera staden Daraya väster om huvudstaden Damaskus.

Daraya har varit belägrad sedan krigets början och har i stort sett varit avskuren från omvärlden och biståndsleveranserna sedan dess.

Staden har också varit helt utan el, gas och rinnande vatten redan i flera år.

Enligt en överenskommelse ska de 4000 kvarvarande invånarna flyttas till härbärgen i regimkontrollerade områden.

De 700 rebellerna ska få söka sig norrut till staden Idlib som kontrolleras av Fria syriska armén.

Både regimen och rebellerna uppger att evakueringen ska börja på fredag.

Symbol för belägringarnas fasor

Staden Daraya kom i somras att representera det katastrofala läget i Syriens belägrade städer.

Daraya har belägrats av syriska regimen och dess allierade från libanesiska Hizbollah sedan år 2012 och hade fram till juni inte nåtts av en enda hjälpleverans.

Under våren började svälten skörda sina första offer i staden då alla förråd var slut och odlingarna förstörda eller utom räckhåll.

Under internationellt tryck fick FN då regimen att gå med på att släppa igenom en konvoj till Daraya.

De förnödenheterna är ändå slut sedan länge och fler konvojer har inte släppts igenom av regimen.

Ändå säger aktivisten Hussam Ayash i Daraya att människor låter sig evakueras motvilligt.

– Vi skulle inte vilja lämna staden men läget här har försämrats så mycket att det inte längre går att uthärda, säger Ayash.

– Vi har stått ut i fyra år, men klarar inte av det längre.

Också då regimen har släppt igenom hjälp till andra orter har Darayborna fått gå utan.

Daraya var en av de första orterna där protesterna mot Bashar al-Assad tog fart och det spekuleras att regimen har använt belägringen och de hårda bombningarna för att hämnas på invånarna.

– Det är svårt att beskriva mina känslor. Vi har hållit ut i fyra år till vårt sista andetag, men nu har staden förintats runt oss. Det vi lämnar är ingen stad utan en hög med grus, säger Darayabon Hamam al-Sukri till nyhetsbyrån Reuters. al-Sukri har bott i en källare med sin familj på sex personer sedan deras hus förstördes för flera år sedan.

Diskussion om artikeln