Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Burkinins skapare: Plagget har missförståtts

Från 2016
Uppdaterad 26.08.2016 10:53.
En turkisk ung kvinna simmar iklädd täckande burkini.
Bild: EPA/STEPHANIE PILICK

Libanesisk-australiska Aheda Zanetti säger till Yle att hon skapade burkinin för att också de som som inte vill visa sin kropp ska kunna njuta av strandliv och vattensporter.

Enligt Zanetti har burkiniförbudet på franska strandorter och den senaste veckans diskussion om baddräkten ökat på försäljningen.

Aheda Zanetti, som skapat den täckande burkinin, säger att plaggets syfte har förståtts helt fel i Frankrike.

- För oss är den här baddräkten en trevlig sak som hjälper med att integrera oss i det australiska samhället, förklarar Zanetti i en telefonintervju från Sydney till Yle.

Strandlivet är en väsentlig del av den australiska kulturen - och Zanetti säger att hon utvecklade burkinin för att allt fler ska kunna ta del av den.

- Vi är muslimer och vi vill klä oss täckande, men vi vill också delta i de många aktiviteter som man kan ägna sig åt i Australien.

Burkinins skapare Aheda Zanetti.
Bildtext Burkinins skapare Aheda Zanetti.
Bild: Reuters

Enligt Zanetti har baddräkten designats så att den passar även andra än muslimer: den långärmade tunikan som hör till burkinin har en huva istället för en slöja. Dessutom hör ett par långa leggings till baddräkten.

"Många olika slags människor använder burkini"

I Frankrike blev burkinin ett samtalsämne förra veckan, då flera städer i södra Frankrike förbjöd användningen av burkini på sina stränder.

Premiärminister Manuel Valls kommenterade saken genom att säga att han fördömer svartmålning av muslimer, men att förbud är nödvändiga för att bibehålla den allmänna ordningen.

Den förre presidenten Nicolas Sarkozy sade i sin tur i onsdags att användning av burkini är en provokation, som stöder en radikal tolkning av islam.

Enligt Zanetti är burkini bara ett ord, som hon hittade på för att muslimska kvinnor i Mellanöstern skulle känna igen plagget. Hon säger att meningen var att namnet, som kombinerar orden burka och bikini, skulle beskriva harmonin mellan öst och väst. Zanetti förnekar att burkinin skulle ha någon politisk innebörd.

Enligt henne köper många slags människor burkini:

- Kvinnor som haft hudcancer. Kvinnor som är allergiska mot solkräm. Kvinnor som inte vill visa upp sin kropp offentligt, eftersom de inte längre känner sig bekväma i bikini. Mammor som är på stranden med sina barn. Det finns hur många orsaker som helst.

Rabaldret har ökat på försäljningen

Zanetti säger att ungefär 60 procent av dem som köpte burkini före uppståndelsen i Frankrike var muslimer och 40 procent övriga.

Under en veckas tid har ändå icke-muslimers webbuppköp ökat så drastiskt att de muslimska kunderna håller på att bli en minoritet.

- Under förra veckan har försäljningen vuxit med åtminstone 300 procent, säger Aheda Zanetti.

- Så de här politikerna har gjort mig en stor tjänst med tanke på min business. Men på ett personligt plan stör det mig att de missuppfattat den.

Domstol tar ställning till burkiniförbud

  • Två organisationer har klagat på burkiniförbudet till den högsta förvaltningsdomstolen i Frankrike. Domstolen tar i dag fredag ställning till klagomålen.
  • Klagomålen berör tekniskt sett bara en av städerna som förbjudit burkinin, men i praktiken har domstolens beslut betydelse också på andra håll.
  • Ungefär 30 franska städer har förbjudit användningen av burkini på sina stränder.
  • Till exempel Frankrikes utbildningsminister motsätter sig burkiniförbudet.
  • Konflikten har tilltagit efter en incident som filmades på en strand i Nizza, där en kvinna klädd i muslimsk stil tar av sig sin tröja omringad av poliser. Det framkommer inte av bilderna, som publicerats i bland annat Daily Mail, om poliserna uppmanade kvinnan att klä av sig.

Ursprunglig text: Päivi Kerola / Yle uutiset

Diskussion om artikeln