Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Price bland lokala specialiteter

Från 2016
Mat med bröderna Price - Spela upp på Arenan

De matglada bröderna James och Adam Price är redo för nya recept. Den här gången åker de på en roadtrip för att smaka på Danmark och upptäcka olika regionala gamla specialiteter.

Hur låter nysaltad grillad sill, nysaltad kokt torsk med Gudhjemsås, korv med inälvor som ingrediens eller fyllda torskhuvuden? Med husvagn på dragkroken kör bröderna till olika delar av landet och besöker platser med många härliga, otroliga, märkvärdiga och till och med besynnerliga regionala maträtter.

En del av rätterna håller olyckligtvis på att falla i glömska medan andra, gudskelov, redan är bortglömda.

Bakom varje maträtt, som har gått i arv från generation till generation, gömmer sig traditioner och anekdoter som berättar mycket om regionen.

- Det har varit ett nöje att vara på turné med husvagnen. De traditionella maträtterna hör till vårt kulturarv och dem ska vi värna om. Några av rätterna är faktiskt riktigt goda och definitivt värda att rädda, säger Adam Price.

I sina tidigare program har det alltid funnits en tävling mellan bröderna om vem som har den bästa köksutrustningen. Det minimala utrymmet i husvagnens kök är denna gång den stora utmaningen. Det gäller att tänka kreativt och använda sig av mindre traditionella metoder och redskap för att klara av matlagningen.

- Jag medger gärna att jag till en början var ganska skeptisk till husvagnen, men nu saknar jag den faktiskt. Husvagnen är ju varken fin eller förnäm. Modellen är från mitten av 80-talet och det ser man tydligt, skrattar Adam Price.

I seriens fem avsnitt besöker bröderna Bornholm, Själland, Nordjylland, Fyn och Sydjylland.

Orginaltitel: Spise med Price
30 dagar på Arenan.
5 avsnitt
Produktion: DR, Nordvision

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln