Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yles Rio-sändningar nådde finländarna på webben

Från 2016
Yles programledare under OS i Rio
Bild: Yle Bildtjänst/Jyrki Valkama

OS i Rio bekräftade – precis som vinter-OS i Sotji – att allt flera följer idrottshändelser via mobila pekdatorer och smarttelefoner istället för i tv.

Finländarna följde aktivt med OS i Rio på webben: Yles webbtjänster hade tre miljoner unika besökare under perioden den 1– 22 augusti. Yles Rio-innehåll hade totalt 14 770 000 starter på webben.

Fridrott och brottning de största favoriterna

Yle hade ett bredare utbud innehåll än någonsin tidigare under OS i Rio. Yle valde att utnyttja programrättigheterna för OS i så bred utsträckning som möjligt – i tv, radio och på webben. Yle TV2 var fullständigt tillägnat OS under perioden. Yle sände mera än 600 timmar OS i tv och 250 timmar i radio. Yle erbjöd innehåll från spelen på finska och svenska, i tv, radio och på webben. Appen Rio Areena bevakade också tävlingarna och laddades ned på mera än 263 000 mobila apparater.

Sändningarna från tävlingarna i friidrott den 13 augusti och brottning den 17 augusti samlade den största tv-publiken. Den mest sedda tv-sändningen från OS hade i medeltal 870 000 tittare. Totalt lockade Yles OS-sändningar mera än 4,3 miljoner tittare över 4 år.

Bland Yle Arenans direktsändningar hade Yle TV2:s direktsändning från friidrottstävlingarna den 15 augusti flest tittare. I sändningen ingick bland annat herrar 100 meter sprint. På webben hade Yle flest besökare den 7 och 17 augusti, då bland annat OS-sändningarna i simning och brottning gick av stapeln.

Tv-sändningar från Rio dygnet runt

“Vi gick modigt ut för att göra något som aldrig tidigare har gjorts i Finland: tv-sändningar dygnet runt med allt innehåll också tillgängligt på webben. När vi i efterhand ser på utbudet och publiksiffrorna kan vi konstatera att vårt mod bar frukt. Vi gjorde intryck och tog ut allt av OS-rättigheterna. Vi uppnådde vårt mål, att göra OS tillgängligt för alla finländare, i bredare utsträckning och med högre kvalitet än någonsin tidigare. Som alltid i större produktioner stötte vi förstås också på utmaningar och sådant som kan förbättras”, säger Panu Pokkinen, chef för Yle Urheilu.

Det är Yles mål att också i fortsättningen kunna förmedla de största idrottsevenemangen inom ett brett utbud idrottsgrenar. Det är viktigt för Yle att alla finländare fritt har tillgång till de största sporthändelserna.

“OS i Rio bekräftade än en gång att det finns ett intresse för de stora mästerskapen. Finland är ett idrottsland, även om vi belönades med få medaljer den här gången. Många av Yles mest uppskattade program omfattar idrott. Få saker för samman finländare i olika åldrar så väl som stora idrottshändelser. Därför är också sporten en del av kärnan i Yles public service-uppdrag”, konstaterar Pokkinen.

Yle kommer inte att ha möjlighet att förmedla OS i lika stor utsträckning de kommande åren, i och med att Discovery Communications har köpt rättigheterna för följande olympiska spel. Discovery Communications har sålt en del av visningsrättigheterna till Yle men visar också en del av evenemanget på sina egna kanaler.

För mera information:
Panu Pokkinen, chef för Yle Urheilu, tfn 050 542 3025, panu.pokkinen@yle.fi