Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elva döda, 80 skadade i attack mot poliser i sydöstra Turkiet

Från 2016
Uppdaterad 26.08.2016 15:19.
Det kurddominerade distriktet Cizre har skadats svårt i sammandrabbningar mellan armén och kurdrebeller.
Bildtext Stora delar av det kurddominerade distriktet Cizre i provinsen Sirnak har bombats under sammandrabbningar mellan armén och kurdrebeller i år
Bild: EPA/CEM TURKE

Elva poliser har dödats i en bilbombsattack utanför polishögkvarteret i staden Cizre.

Dessutom skadades ett 70-tal personer då den kraftiga bomben exploderade i Cizre som ligger i den kurddominerade provinsen Sirnak invid den syriska och irakiska gränsen.

Lastbilsbomben exploderade vid en vägspärr, femtio meter från polishögkvarteret.

Kraftig rök steg upp från den bombade tre våninggar höga byggnaden och både helikoptrar och ett tiotal ambulanser sändes till platsen, enligt ögonvittnen. Alla offer utom tre var poliser.

Den bannlysta kurdiska PKK-gerillan meddelade på fredag eftermiddag att den låg bakom bombattacken.

Presidenten hotar att hämnas

Premiärminister Binali Yildirim sade redan tidigare att det inte råder någon tvekan om att PKK låg bakom attacken.

- Ingen terroristgrupp kan ta Turkiet som gissla. Vi kolmmer att gre dessa skurkar ett spådant svarb som de förtjänar, varnade Yildirim.

President Recep Tayyip Erdoğan utlovar också hämnd mot de skyldiga i ett uttalande.

- Den här attacken inträffar vid en tidpunkt då Turkiet är invecklat i i en intensiv kamp mot terrorister både inom och utanför landet, konstaterade Erdoğan.

Den biträdande premiärministern Numan Kurtulmus säger att Turkiet är i krig med alla terroristgrupper, inte bara PKK.

- Turkiet befinner sig i en intensiv kamp mot terroristgrupper. PKK/YPG och IS har utnyttjat kuppförsöket den 15 juli som en möjlighet, skriver Kurtulmus på twitter

Två dagar efter turkisk offensiv i Syrien

Den turkiska armén har regelbundet drabbat samman med PKK i Sirnak sedan Turkiet bröt vapenvilan med kurdrebellerna för drygt ett år sedan.

Attacken inträffade två dagar efter att Turkiet trängde in i norra Syrien för att angripa både jihadistgruppen IS och den kurdiska YPG-milisen.

Turkiet betraktar YPG som synonymt med PKK och försöker förhindra kurderna från att rycka fram väster om floden Eufrat i Syrien.

Turkiska myndigheter anklagar PKK för de flesta attacker mot säkerhetsstyrkor i sydöstra Turkiet, men hittills har PKK endast tagit på sig skulden för en attack mot en polisstation.

Över 600 poliser och soldater har dödats i våldsamheter sedan ifjol somras medan flera tusen kurder har dödats under samma period, en stor del av dem civila.

'

Diskussion om artikeln