Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antti Muurinen: En tionde plats är vårt mästerskap

Från 2016
Uppdaterad 26.08.2016 14:28.
Antti Muurinen, 2014.
Bildtext Antti Muurinen litar på att HIFK behåller sin plats i den högsta serien.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Med tio omgångar kvar av fotbollsligan ligger HIFK på kvalplats. Enligt lagets nya tränare Antti Muurinen kommer HIFK att vara ett ligalag även nästa säsong.

Efter 18 spelade omgångar fick Jani Honkavaara sparken från posten som HIFK-tränare och han ersattes av rutinerade Antti Muurinen. Muurinen har lotsat laget i fem matcher som resulterat i en seger, två oavgjorda och två förluster. 62-åringen har en klar målsättning för resten av säsongen.

– Jag har räknat med att en tionde plats är som ett mästerskap för oss. Det är viktigast att vi håller PK-35 bakom oss i tabellen. I värsta fall får vi kvala för att HIFK även nästa säsong är ett ligalag, säger Muurinen till Yle Sporten inför ett träningspass i Åggelby i norra Helsingfors.

Muurinen inledde sejouren i Helsingforslaget med tre matcher utan förluster. Laget har nu kammat noll i bortamatcherna mot Ilves och IFK Mariehamn.

– Vårt spel går lite väl mycket upp och ner. I den senaste bortamatchen skapade vi lika många målchanser som serieledande IFK Mariehamn men förlorade med 0–1. Därför är jag inte orolig.

– Det är klart att stämningen i omklädningsrummet påverkas av resultaten. Så tycker jag att det skall vara. Om inte en förlust grämer så bryr man sig inte heller.

Ingen ny situation

Antti Muurinen har under sin långa karriär vunnit sju finländska mästerskap och är den enda finländska tränaren som fört ett lag (HJK säsongen 1998–1999) till gruppspelsskedet av Champions League. Han förknippas oftast med en vinnande fotboll.

– Folk glömmer att jag varit med om tuffa situationer genom årens lopp. Då jag kom till HJK inför säsongen 1997 hade laget varit fem före att åka ur året före då de kvalade mot Hangö IK. Även 2007 låg HJK illa till då jag tog över.

– Den stora publiken tror att jag endast skördat framgångar, men så är inte fallet. Situationen vi befinner oss i nu är utmanande. Det är då en tränare vill visa vad han går för.

Muurinen har varit fotbollstränare sedan 1981 då han tog över FC Kontu. Han minns en annan tuff utmaning från 1990-talet.

– Jag kom till Jakobstad och Jaro inför säsongen 1994. Då sade klubbledarna åt mig att jag har två uppgifter. Att hållas kvar i serien och se till klubben blir skuldfri. Om jag minns rätt slutade vi sjua den säsongen, säger Muurinen med sitt sympatiska leende på läpparna.

”De hetaste spelarna spelar”

Muurinen skrev i slutet av juli på ett kontrakt för resten av säsongen. Vad han kommer att göra efter det är oklart.

– Månne jag inte på ett eller annat sätt kommer att ha någon roll inom fotbollen så länge jag lever. Nu fokuserar jag för fullt på HIFK och sen får jag se vad som händer.

I HIFK har han bekanta spelare från tidigare vilket underlättat arbetet.

– Jag räknade att jag tränat nio av spelarna. Det är givetvis en fördel, men överlag är laget fullt av fina personer så det har varit lätt att bli en del gemenskapen.

– Min uppgift är ändå att se till vilka av spelarna som är heta och som kan hjälpa laget mest i kampen om förnyat seriekontrakt. På den fronten spelar det inte någon roll om vi är bekanta från tidigare eller inte, avslutar Muurinen.

På lördag möter HIFK de regerande SJK på hemmaplan med start klockan 16.