Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Eftersnack frågar: Rätt att förbjuda "burkini"?

Från 2016
Uppdaterad 26.08.2016 17:27.
Bikini
Bildtext Kom ihåg: ungefär så här ska du helst vara klädd på Rivieran.
Bild: sxc.hu

Eftersnack: Eftersnack 26.08.2016. Sidekick: Elli Flén.

Programmet är inte längre tillgängligt

Nytt resetips för alla på väg till Rivieran: Klä av dig ordentligt! Annars kan du få med polisen att göra.

Det lätt absurda är alltså att polis nu patrullerar på vissa franska sandstränder för att kolla att folk (kvinnor) faktiskt är tillräckligt avklädda.

Att inte vara avklädd anses nämligen vara en provokation, bland annat enligt borgmästaren Michel Py i byn Leucate. Att använda burkini, en heltäckande baddräkt, är däremot omoraliskt, ohygieniskt och respekterar inte den franska sekularismen, heter det.

O dessa tider. Det var inte speciellt länge, okej det var på 1940-talet, som konservativa krafter så som den katolska kyrkan rasade mot den moderna versionen av bikinin och all denna nakna hud. Det fanns till och med förbud mot den. I dag håller det alltså helt tvärtom på att bli omoraliskt att inte visa upp den där huden.

Detta bottennapp för den franska och europeiska demokratin och liberalismen finns väl dokumenterat i detta fotografi. Beväpnad polis tvingar en äldre kvinna klä av sig på sandstranden.

När jag ser bilden kan jag inte låta bli att tänka: Vad f-n håller vi på med? Sannolikt är detta exakt vad IS och andra galna radikalislamister vill att vi ska göra, och vi går i fällan, ack så lätt.

Självklart är rädslan på franska sandstränder efter attacken i Nice förståelig, men ett plagg i sig borde inte kunna vara ett hot. Det är inte ens en religiös symbol, det är inte en burkha eller en niqab etc utan snarare ett plagg för den som av olika skäl, till exempel religiösa, inte vill blotta sig på sandstranden men ändå simma. Ska vi verkligen bli provocerade av det? Vad hände med vår frihet som vi är så stolta över, det där att vi alla gör precis som vi själva vill så länge vi inte gör någon annan illa?

Och som det sagts i debatten: Ska beväpnad polis även springa efter surfare i våtdräkt? Hur är det med katoloska nunnor som doppar fötterna i det svalkande havet? Absolut, tycker jag, arrestera dem alla! För det är i så fall lika omoraliskt och provokativt som burkinin.

Och som en inte så liten fotnot: Burkinin är planerad av en kvinna för kvinnor. Bikinin däremot skapad av en man. Antagligen för att det på 1940-talet (liksom i dag) var så spännande så att få se naveln på otaliga kvinnor på beachen, och det är förstås helt ok, eftersom vi har frihet i Europa. Men friheten måste också sträcka sig till det som en dag sommaren 2016 plötsligt blev "omoraliskt", dvs burkinin.

Kort sagt: sluta med fjanteriet och använd polisen till verkligt anti-terrorjobb.

(Efter att artikeln publicerades har Frankrikes högsta administrativa förvaltningsdomstol, Conseil d’État, bestämt att förbudet är illegalt.)

Nu kanske du tycker jag pratar strunt och att jag inte förstått helheten? Eller håller du med? Bägge passar bra, för nu vill vi på Eftersnack höra din synpunkt i saken. Rösta i vår enkät och tyck till nedan så spinner vi sedan vidare i programmet!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Eftersnack
Yle Vega, fre kl. 15.03
Yle Fem sö kl. 16.15
Podden läggs ut på fre eftermiddag på Arenan

Diskussion om artikeln