Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fredagsnackare: Slå ihop alla finlandssvenska tidningar

Från 2016
Fredagssnackarna Petri Horttana och Ulrica Isaksson talade om tidningar i Yle Västnylands Fredagssnack.
Bildtext Fredagssnackarna Petri Horttana och Ulrica Isaksson funderade på upplägg inom tidningar och utbildning.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Bygg upp en gemensam bas för alla finlandssvenska tidningar. Det föreslår Yle Västnylands fredagssnackare Ulrica Isaksson.

De stora förändringarna och sparåtgärderna inom KSF Media har fått Ulrica Isaksson att tänka till.

Isaksson förespråkar en finlandssvensk tidning med gemensamt innehåll i form av sport och kultur samt nationella och internationella nyheter. Förutom det gemensamma innehållet skulle prenumeranterna själva få fylla i vilka regioner de vill ha information om.

Då skulle prenumeranterna få betala utgående för vilket innehåll de valt, förklarar Isaksson.

"Flytta det lokala till webben"

För att rädda det regionala innehållet tror Horttana å sin sida på en lösning som går ut på att all lokal journalisitik flyttar till webben.

I samband med uppsägningarna meddelade KSF Media att Västra Nyland inte längre ska ha en enda person som benämner sig kulturredaktör. Det här berör Horttana personligen.

- Som en som jobbar aktivt med kultur här i trakten så är jag nog rädd för att synligheten för det som jag står för och jobbar med kommer att minska betydligt. Det känns som om man blir tvungen att också sköta den biten själv. Jag är ju väldigt aktiv på sociala medier men det har också känts viktigt att det man sysslar med syns i papperstidningen.

Stora förändringar

Isaksson kallar de stora förändringar inom mediavärlden för en jätterevolution som hon själv med intresse följer med.

- Jag tror inte att man helt blint ska hålla fast i det som har varit. Man ska ju inte se de nya tekniska vägarna som ett hinder utan som ett komplement som man ska ta till sig och göra det bästa av. Jag tror att det här är något de finlandssvenska tidningarna inte har lyckats med.

Som en följd bland annat av att KSF Media kommer att avskeda många journalister har allt fler börjat tala om en ny västnyländsk tidning.

- Om de hittar en brinnande eldsjäl kan det fungera tror Horttana.

Han tillägger ändå att det förutsätter att tidningen bjuder på snabba nyheter och kommer ut fler än två gånger i veckan.

Isaksson är mera skeptisk och verkar inte tro på en framtid för en ny västnyländsk tidning.

Fredagssnack podcast

15:32

Yle Västnyland bjuder på fredagar in snackare som reflekterar över veckan som gått. Ekenäsbon Ulrica Isaksson och Karisbon Petri Horttana diskuterade den 26 augusti om tidningar och utbildning i Västnyland.

Diskussion om artikeln