Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varning för storm på villaavslutning

Från 2016
Uppdaterad 26.08.2016 14:04.
Vågor slår mot strandstenar i Hangö den den 10 december 2014.
Bildtext Arkivbild. Meteorologiska institutet varnar för storm.
Bild: Viveka Rabehl.

Det kommer att riva i rejält både på land och ute till havs på lördag. Meteorolgiska institutets prognos lyder 19 sekundmeter sydvästlig vind på Kvarken och Norra Bottenhavet.

Redan under fredagen blåser det 15 meter i sekunden ute till havs och på lördag morgon tilltar vinden till hela 19 sekundmeter på Kvarken och Norra Bottenhavet.

På Bottenhavet och Kvarken varnas det för måttlig sjögång där den signifikanta våghöjden överstiger 2,5 meter på lördag.

Det kommer även att storma på land. Det varnas för farligt kraftig vind i landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten från och med lördag förmiddag. Meteorologiska institutets prognos lyder 20 meter i sekunden sydvästlig vind.

Det regniga vädret innebär att det är fritt fram att skjuta raketer och de kraftiga vindarna påverkar heller inte tillståndet att skjuta raketer. Det är upp till var och en att avgöra hur säkert det är, säger Kaj Enqvist på Österbottens räddningsverk.

Meddela dina resplaner

Kim Sthål, vaktofficer på Vallgrunds sjöbevakningsstation, berättar att de kommer att patrullera och bevaka sjötrafiken och kolla att båtarnas utrustning och chaufförerna är i skick. Han säger att man ska ta vädret i beaktande, vara försiktig och ha på sig flytväst.

- Man ska inte åka ut med för liten båt till sina sommarstugor och inte heller lasta båten allt för full.

Ståhl säger även att det kan vara bra att berätta sina resplaner till någon annan och meddela när man kommit fram så de vet var man befinner sig ifall något skulle hända.

- Ha en laddad telefon med, helst förvarad i någon vattentät påse så du kan ringa efter hjälp om det behövs, säger Ståhl.

Sjöräddningens alarmnummer är 029 41000 och det allmänna nödnumret är 112.

Här kan du följa med Meteorologiska institutets varningar.

Diskussion om artikeln