Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Toots Thielemans var 'nästan svensk'

Från 2016
Uppdaterad 26.08.2016 14:57.
Toots Thielemans spelar munharmonika
Bildtext Toots Thielemans på scenen i Haag 2001.
Bild: EPA/Robert Vos

Samarbetet med komikerduon Hasse och Tage gjorde belgiska Toots Thielemans till en populär entertainer i Sverige. Jazzvalsen 'Bluesette' spelades in i Stockholm, och med den blev Toots en internationell stjärna. Ute i världen är den belgiska munspelsvirtuosen känd som en av jazzens stora.

Nu har den sista munspelstonen klingat ut. Belgiska Toots Thielemans, en av jazzens stora artistprofiler, är borta. Han avled stilla i måndags, 94 år gammal.

På 1960-talet blev Toots Thielemans känd i Sverige och det övriga Norden genom sin medverkan i ett par av Hans Alfredsons och Tage Danielssons revyer. Där spelade han bland annat sin berömda komposition 'Bluesette', som på skiva blev en världsomfattande framgång. Monica Zetterlunds tolkning med text av Tage Danielsson gjorde också succé under titeln 'En bedårande sommarvals'.

Började som gitarrist

Jean-Baptiste 'Toots' Thielemans föddes 1922 i Bryssel och växte upp i stadens arbetarkvarter, där hans föräldrar drev ett café. Som barn spelade han dragspel, men i tonåren slog han om till munharmonika.

Ändå var det som gitarrist han först blev känd. Toots jazzintresse hade vaknat 1940 efter att han i radion hört en skiva med Louis Armstrong. Intresset blev brinnande då han under krigsåren upptäckte den franska gitarristen Django Reinhardts musik.Toots skaffade sig en gitarr och lärde sig spela genom att lyssna på Django Reinhardts skivor.

En ung Toots Thielemans spelar gitarr
Bildtext Den unge Toots Thielemans.
Bild: Studiobild från 1950-talet

Upptäckt av Benny Goodman

Vid krigsslutet var Toots Thielemans redan en kompetent gitarrist, och 1947 begav han sig till USA, jazzens hemland, för att få in en fot i branschen. Det lyckades över förväntan. Vid en spelning i New York blev Toots kontaktad av en av Benny Goodmans talangscouter.

Benny Goodman erbjöd samarbete, och då Goodmans orkester turnerade i Europa 1949 och 1950 medverkade Toots som gitarrist i bandet.

I USA kom Toots in också i bebopkretsarna och fick tillfälle att spela med både Charlie Parker och Dizzy Gillespie.

Visselkonstnär

1952 flyttade Toots permanent till USA och ansökte om amerikanskt medborgarskap, vilket efter hand också beviljades. Under 50-talet spelade han i många år i George Shearings orkester. Där utvecklade han sin säregna stil att spela gitarr och vissla unisont, manifesterad bland annat i den första inspelningen av 'Bluesette'.

Tiden med George Shearing innebar mycket studiojobb, och Toots kom att samarbeta med många av jazzens stora: Ella Fitzgerald, Bill Evans, Miles Davis, Dinah Washington och många fler. Senare jobbade han också med storheter som Quincy Jones, Pat Metheny och Jaco Pastorius.

Toots Thielemans spelar gitarr på en klubb i Bryssel
Bildtext Toots Thielemans på jazzklubben La Brasserie i Bryssel 1975.
Bild: Wikimedia Commons/Guywets

Trivdes i Sverige

Till Sverige kom Toots Thielemans första gången 1950 som medlem i Benny Goodmans orkester. Succén var stor och ledde för Toots del till ett fyra månader långt gästspel på Nalen i Stockholm.

Senare blev det många Sverigebesök för Toots, som till och med lärde sig tala svenska. Det svenska folket tog honom till sitt hjärta, och hans popularitet var så stor att en del föreställde sig att han var svensk.

Bluesetten tar världen med storm

Sin mest berömda melodi, 'Bluesette', komponerade Toots Thielemans 1959. Den första skivinspelningen kom till i Stockholm 1962, då med gitarr och vissling. Senare skulle Toots göra åtskilliga inspelningar till av låten, en del av dem med munharmonika.

'Bluesette' hörde till repertoaren då Toots medverkade i Hasse & Tage-revyn 'Hålligång' på Berns i Stockholm 1963. Favorit i repris blev det följande år i revyn 'Gula Hund' på Chinateatern. Då hade Tage Danielsson skrivit en text till låten, som framfördes av Monica Zetterlund som ' En bedårande sommarvals'.

Monica Zetterlunds skivinspelning blev en favorit i Sverige. Redan tidigare hade Toots Thielemans egen version av 'Bluesette' gått som en löpeld över världen, och på den vilar fortfarande hans internationella berömmelse.

Monica Zetterlund
Bildtext Monica Zetterlunds version av 'Bluesette' är en svensk klassiker.
Bild: YLE/Mauno Kuusla

Munharmonikan blir huvudinstrumentet

Gitarren var länge Toots Thielemans huvudinstrument, men redan under tiden med George Shearing på 1950-talet dubblerade han på munharmonika. Med åren fick munspelet en allt viktigare roll på spelningar och skivor.

Som gitarrist var Toots Thielemans inte unik, men som munspelsvirtuos förblev han länge ensam i sin kategori. Det var Toots Thielemans som förvandlade det folkliga och enkla instrumentet till ett sofistikerat verktyg i jazzen, helt jämförbart med saxofonen. Toots spelade på ett specialbyggt kromatiskt munspel.

Dunderklumpen och Midnight Cowboy

På 1970-talet komponerade Toots Thielemans musik till en lång rad filmer. En av dem var den svenska animationen 'Dunderklumpen', där Toots också gav röst år en av karaktärerna. Han skrev även musik för en räcka Hollywoodsuccéer, bland dem 'The Getaway' och Oscarsvinnaren 'Midnight Cowboy'.

Omslaget till Toots Thielemans skiva The Brasil Project
Bildtext The Brasil Project. Skivomslag från 1992.
Bild: Private Music/BMG

Brasilien kallar

Senare i karriären ägnade Toots stort intresse åt den brasilianska musiken. Redan 1969 samarbetade han med den brasilianska sångerskan Elis Regina, och under de påföljande decennierna blev de brasilianska sessionerna många fler. I början av 90-talet gav Toots ut skivorna 'The Brasil Project' 1 och 2, där han ackompanjerar en lång rad av Brasiliens främsta sångstjärnor. Den brasilianska musiken passade Toots som hand i handske, lätt och melodiös med starka inslag av jazz, precis som hans egen 'Bluesette'.

Toots Thielemans spelade aktivt ända fram till 2014, då han meddelade att han lämnar musicerandet på grund av hög ålder. Toots Thielemans avled i Bryssel den 22 augusti 2016, 94 år gammal.