Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lassas hälsning till HIFK-fansen: Var inte rädda!

Från 2016
Fredrik Lassas sommaren 2016.
Bildtext Fredrik Lassas tycker att HIFK kan slå alla lag i ligan.
Bild: All Over Press

HIFK har legat i botten av tabellen så gott som hela säsongen. Trots det jobbiga läget är U21-landslagsspelaren Fredrik Lassas säker på att HIFK hålls kvar den högsta serien.

18 poäng på 23 matcher är inget muntert saldo för HIFK. Trots att Fredrik Lassas ogillar att stirra sig blind på text-tv sidan 250 så medger han att laget känner av pressen.

– Nog är vi medvetna om att vi behöver poäng, speciellt då Inter vann sin senaste match. Vi känner av en viss resultatpress, men måste fokusera på en match i taget, säger Lassas till Yle Sporten.

De fem senaste säsongerna har det krävts i medeltal 36 poäng för att hållas kvar i ligan, utan att måsta kvala. Förra året slutade VPS tia med 33 poäng, medan KTP samlade 32 och var tvunget att kvalspela.

Tio matcher återstår och 30 poäng står på spel. Med hur många poäng skulle du vara nöjd?

– Jag säger 20 poäng fast det är en poängsumma som topplagen i serien strävar efter. Jag tycker ändå vi har kapaciteten och bredden att lyckas med målet.

Då Jani Honkavaara fick sparken i slutet av juli ersattes han av Antti Muurinen. Före tränarbytet snittade HIFK 0,72 poäng per match och under Muurinens ledning har det blivit fem poäng på fem matcher. Stämningen inom laget är fortsättningsvis bra enligt Lassas, som ändå märkt små skillnader i omklädningsrummet.

– Vi har dragit ner på överloppsgrejerna och fokuserat mer på det väsentliga. Vi gör saker lite enklare nuförtiden.

Vad skickar du för hälsningar till HIFK-fansen som är rädda att deras favoritlag spelar i divison-1 nästa säsong?

– Jag hoppas att de inte är många, men finns det av dem så ska de inte vara rädda. Jag är inte rädd att vi åker ner och jag tror att ingen från laget är särkilt orolig över läget trots att vi nu är näst sist. Det gäller för fansen att komma på våra matcher och övertygas om att HIFK spelar i ligan även säsongen 2017.