Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Så ska det låta - nu är Yle Vega här

Från 2016
Uppdaterad 01.09.2016 17:49.
Yle Vega programledare
Bildtext Från vänster: Nicke Aldén, Joakim Rundt, Hannah Norrena, Magnus Hansén, Camilla Kivivuori, Jukka Isojoki och Pia Abrahamsson.
Bild: Yle

En enhetligare kanal som spretar mindre, reagerar snabbare och är mera angelägen och närvarande i din vardag. Förnyade Yle Vega ser dagens ljus på torsdag 1 september.

Arbetet med den nya kanalen har letts av målet att stärka greppet om aktualiteter och nyhetsbevakning, bland annat genom att ge utrymme för att reagera då det händer. Det innebär också mera regionalt innehåll – från och med torsdag är sändningarna från Helsingfors, Åbo, Östra Nyland, Västra Nyland och Vasa en timme längre och fortsätter fram till klockan tolv på vardagarna. Också lördag morgon blir i Yle Vega regional.

Enhetligt sound genomsyrar hela kanalen

Att kanalen blir mera enhetlig framträder starkt i den förnyade ljudvärlden. Istället för att ha flera olika jinglar för flera olika program finns nu en enhetlig värld för hela kanalen.

- Jag skulle beskriva det som modernare och lite annorlunda. De gamla jinglarna har ganska många år på nacken och det märks. Precis som musik som utvecklas och förändras i snabb takt så måste också signaturerna utvecklas och fräschas upp, säger Johan Lindroos som är musikchef och som har jobbat med att ta fram Yle Vegas nya sound.

Johan Lindroos
Bildtext Johan Lindroos
Bild: Yle X3M

Det som är nytt är att ljudet är gemensamt för hela kanalen och ska finnas och höras hela dagen för att stärka helheten och den röda tråden, säger Lindroos.

- Ur lyssnarens synvinkel blir det nu under dagen flera bekanta punkter som ger känslan av att det är just Yle Vega som man lyssnar på. Det är något som har saknats förut.

Lindroos lugnar ändå den som är orolig för att det ska bli enformigt, det finns nämligen över 90 olika variationer av signaturerna.

Nya och gamla röster

Allting kommer ändå inte att vara helt nytt – också i fortsättningen hörs programledare som Jukka Isojoki, Tomas Ek, Camilla Kivivuori och Hannah Norrena på kanalen. Men nu ska Vegapubliken också få stifta närmare bekantskap med nya röster.

Nicke Aldén och Hannah Norrena dansar
Bildtext Nicke Aldén och Hannah Norrena hör du i Vega Dag, måndag till lördag
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Nicke Aldén och Magnus Hansén har båda jobbat på Yle X3M i över 10 år, varav de sju senaste i programmet Veckoslutskommittén.

- Det är dags, jag är ju ingen ung man längre. Det är svårt att tilltala en 18-åring när man själv är dubbelt så gammal, säger Hansén. Dessutom är det roligt att få vara med och starta upp något nytt.

För Hansén som har jobbat veckoslut i sju år ska det också bli skönt att jobba lite mera ”vanliga” tider.

- Man får lära känna sin familj på nytt. Det blir intressant att se hur frun och barnen har det, säger han och skrattar.

Joakim Rundt suddig i bakgrunden, i förgrunden syns han på kamerans preview.
Bildtext Joakim Rundt, som tillsammans med Magnus Hansén huserar i Vega Eftermiddag
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Vad tar du med dig från dina tio år på Yle X3M?

- Min sköna personlighet, min härliga ödmjukhet och min känsla för vad som är rätt och som ligger i samtiden.

Magnus Hansén och Joakim Rundt är programledare i Vega Eftermiddag.

"Jag är Obi Wan, hon Luke"

På Yle Vega går radarparet från Veckoslutskommittén nu skilda vägar. Från och med september är Nicke Aldén och Hannah Norrena programvärdar för Vega Dag.

- Det känns fräscht att få vara med och bygga upp något helt från start, ända sedan i våras har vi funderat på hur vi ska låta och vad nya Vega ska vara för något. Jag är jättetaggad! säger Aldén.

Camilla Kivivuori och Jukka Isojoki ler och poserar.
Bildtext Camilla Kivivuori och Jukka Isojoki är värdar för Vega Kväll
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Aldéns egna expertisområde är film och det är också något han tar med sig från Veckoslutskommittén, som varit väldigt inriktat på populärkultur.

- Men jag ska skärpa mig med tv-serierna, jag ligger väldigt mycket efter. Jag måste ju kunna föra dialogen med både våra nya lyssnare och de gamla som hoppeligen hänger med oss från X3M. Vega Dag kommer att innehålla mycket kultur och livsstil, säger Aldén.

Vad tar du inte med dig från X3M?

- Märtha Westerlund, som tar över X3M:s helger tillsammans med Simon Karlsson. Jag har varit hennes Obi Wan Kenobi, och hon min Luke Skywalker. Nu har jag fört mitt X3M-arv vidare till nästa generation.

Nu också på Instagram

Nya Yle Vega ökar också sin närvaro i sociala medier. Fortsättningsvis kan du följa kanalen på Facebook men nu tar Yle Vega också klivet in i samtiden med det nyregistrerade kontot på Instagram.

- När det blir allt mera direktsänd radio är sociala medier bra sätt att nå våra redaktörer och programledare, säger webbredaktör Eva Frantz.

Eva Frantz.
Bildtext Eva Frantz
Bild: Jyrki Valkama

- Det är roligt att ha plattformer där vi kan diskutera med vår publik med en låg tröskel. Man ska inte behöva ringa in via Rundradions växel, skrattar Frantz.

På Vegas profiler i sociala medier får du tips om intressanta saker att läsa, se och – naturligtvis – lyssna på.

Yle Vega, den första september i en radio nära dig!

Diskussion om artikeln