Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Guldkorn ur Pargas lokal-tv:s arkiv visas för publik

Från 2016
Uppdaterad 29.08.2016 13:06.
par-tv:s logo
Bild: Par-tv

Föreningen Pargas lokal-tv, Par-tv, sände lokalproducerade tv-program i Pargas kabelnät i nästan 20 år, från 1987 till en bit in på 2000-talet.

Nu har hundratals timmar av Par-tv:s arkiv digitaliserats för eftervärlden och det utlovas mycket nostalgi då klippen visas på stor duk den 1 september i Piugs kultursal i Pargas.

Lokala krafter

Par-tv drevs av ivriga Pargasbor som ställde upp och jobbade främst på frivillig basis. En av Par-tv:s bakgrundskrafter var föreningens mångårige ordförande Alf Donner. Hans intresse för tv-produktion väcktes på 1980-talet efter att han hade köpt sin första videokamera 1988.

- Jag hade med mig min nya kamera på en resa och då jag kom hem hade jag spelat in 9,5 timme material. Det var ju alldeles för mycket och jag insåg att något borde göras åt materialet. Samtidigt blev jag övertalad att komma med i Par-tv. Par-tv blev sedan min hobby som jag höll på med om nätterna, säger Donner.

Tittare bandade sändningarna

Johan Nordström som nyligen har digitaliserat Par-tv:s arkiv hade själv inte tillgång till Par-tv i sitt barndomshem, eftersom hemmet inte var anslutet till kabel-tv-nätet.

- Men jag tittade ibland på Par-tv hos min mormor som hade spelat in sändningarna på VHS-kassetter. Det var väldigt intressant att se de gamla programmen nu som vuxen, arkivmaterialet innehåller en massa guldkorn, säger Nordström.

Johan Nordström och Alf Donner
Bildtext Johan Nordström och Alf Donner.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Styrkan med Par-tv var uttryckligen det lokala innehållet och antagligen också att en del intervjuer gjordes på bred Pargassvenska. Inspiration att använda Pargassvenska också i intervjusituationer fick Alf Donner via de österbottniska lokal-tv-kanalerna där dialekten var en naturlig del av tv-sändningarna.

Politikerna i fokus

I mitten av 1990-talet började Par-tv dessutom direktsända fullmäktigemötena Pargas. I och med det började en ny era i lokalpolitiken.

- I tv såg man ju vem som steg upp i talarstolen och vem som aldrig sade någonting. Lokal-tv gjorde vissa politiker kända, säger Donner.

Totalt har 562 olika klipp digitaliserats ur Par-tv:s arkiv och bland dem finns allt från invigningen av Pargasdagarna 1989, Pargas Lucia och trädgårdstips, till reportage om Lillholmens klaffbro och mycket mer.

Tanken är att man snart också kommer att kunna låna skivor med Par-tv:s digitaliserade material på biblioteket.

Lyssna på Par-tv:s signaturer och andra klipp ur arkivet här nere!

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Åboland: PAR-TV Övning inför revyn Parastrojka i Pargas

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln