Icehearts ungdomar klarar sig bra senare i livet
De flesta ungdomar som varit med i ett av Icehearts idrottslag klarar sig bra senare i livet. Det visar preliminära forskingsresultat. Institutet för hälsa och välfärd har intervjuat tidigare Icehearts-ungdomar.
Organisationen Icehearts försöker fånga upp utsatta barn redan i förskoleåldern och erbjuda dem stöd under hela deras skolgång, tills de fyller 18 år.
Idén har, sedan de första lagen grundades 1996, varit att hjälpa barnen genom idrottsverksamhet. Barnen får spela tillsammans flera gånger i veckan och får stöd av Icehearts fostrare som också fungerar som lagledare.
Mår bra och är integrerade i samhället
Nu visar preliminära forskningsresultat från THL att metoden fungerar. Ungefär 70 procent av Icehearts-ungdomar får bättre sociala färdigheter, bättre självförtroende och flera kompisar redan under sitt första år i laget. Dessutom mår 90 procent av Icehearts alumner bra som vuxna och är väl integrerade i samhället.
Resultaten kommer från en undersökning som THL inledde förra året. Icehearts-ungdomars utveckling följs upp från förskolan tills de fyller 18 år.
Från rastlös tonåring till utbildad ungdomsinstruktör
Ungdomarna som spelar i Icehearts fotbolls-, hockey- och innebandylag gallras fram genom uppsökande verksamhet. Fostrarna besöker skolorna, följer med undervisningen, talar med lärare och hittar till slut de ungdomar som behöver extra stöd.
Också så gick det till då Tino Jylhä gick med i Icehearts som 13-åring.
- Det gick många Icehearts-killar på min klass i högstadiet. Deras fostrare Vellu började följa med hur det gick för mig i skolan och till slut lockade han med mig på en fotbollsträning. Jag hade tidigare spelat så jag tackade ja, säger Jylhä.
Förutom fotbollsträningar två gånger i veckan fick han också hjälp med svåra ämnen i skolan.
- Vellu kom och hjälpte mig i de svåra ämnena, som modersmål, svenska och matematik. Det var fantastiskt, säger Jylhä.
"Tiden blir lång då man bara sitter hemma"
Allt gick bra tills han gick ut högstadiet. De andra lagmedlemmarna gick vidare till yrkesskolor men själv blev han sittande hemma.
- Jag hade ingenstans att ta vägen. Tiden blir ganska lång då man i 6 månader sitter hemma och väntar på att kompisarna ska komma hem från skolan.
Men också den här gången kom Icehearts till undsättning och erbjöd en praktikplats vid Mikkolan koulu.
- Såklart jag kommer! Inte hade jag ju någonting annat för mig, säger Jylhä.
Praktiken gick bra och sex månader senare blev han erbjuden ett läroavtal. Om allt går vägen är Tino färdigutbildad ungdoms- och fritidsinstruktör i vinter.
- Utan Icehearts vet jag inte vad jag skulle ha. Det har nog varit en stor grej för mig
Laget håller ännu ihop
Trots att Icehearts-verksamheten tar slut då man fyller 18 håller hans lagkamrater fortfarande ihop. De spelar fotboll i en hobbyserie och försöker ibland också träffas för att hålla träningar.
- I början, på högstadiet, bråkade vi förstås en del, men nu har vi ett mycket tajt förhållande och träffas fortfarande regelbundet
De flesta av hans lagkamrater har under våren utexaminerats från yrkesskolor.
- Många är klara och söker nu jobb. Det går bra för dem.
Svårt att mäta förebyggande verksamhet
Icehearts påstår att deras verksamhet sparat samhället miljontals euro i kostnader för utslagna ungdomar. Men att mäta förebyggande arbete är svårt.
- Det är svårt att mäta svart på vitt i pengar, men man kan jämföra med hur mycket pengar det går åt till människor som behöver extra hjälp i samhället, säger Rasmus Lundén, fostrare för Icehearts första svenskspråkiga grupp i Esbo.
Han välkomnar ändå THL:s undersökning. Det är ett erkännande organisationen väntat länge på.
- Det är roligt att höra att man också genom forskning kommer fram till det här. Vi som jobbar med det här är ju övertygade och känner ju till det från förut, men det är roligt att det kommer fram så här också.
Laget blir ett minisamhälle
Lundén berättar att laget är ett minisamhälle med både sina egna regler och idrottens regler där pojkarna bland annat lär sig lyssna och följa instruktioner.
- Det är ju en tajt grupp som man mer eller mindre träffar dagligen och gör allt med. Det här leder förhoppningsvis till att pojkarna utvecklar sina sociala färdigheter.
Den svenskspråkiga Icehearts-verksamheten är ännu bara i startgroparna. I gruppen finns cirka tio lågstadiebarn som varit med i ett år tid.