Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea hotar att skjuta över gränsen mot Sydkorea

Från 2016
Uppdaterad 27.08.2016 17:22.
Nord- och sydkoreanska soldater står dag och natt några meter från varandra i stilleståndsbyn Panmunjom
Bildtext Nord- och sydkoreanska soldater står dag och natt några meter från varandra i stilleståndsbyn Panmunjom
Bild: . EPA/CHUNG SUNG-JUN/POOL

Nordkorea hotar att skjuta över den spända gränsen mot Sydkorea för att få slut på vad nordkoreanerna kallar "amerikanska och sydkoreanska provokationer."

Den nordkoreanska armén anklagar USA och Sydkorea för att ha riktat kraftiga strålkastare mot nordkoreanska soldater i stilleståndsbyn Panmunjom vid den demilitariserade zonen vid gränsen.

Armén varnar i ett uttalande att det äventyrar soldaternas säkerhet och att strålkastarna kommer att skjutas sönder om de inte släcks.

- Provokatörernas verkliga avsikt är att gå på de nordkoreanska soldaternas nerver, att få dem att reagera och att sedan anklaga dem för provokationer säger den nordkoreanska Folkarmén i ett uttalande.

Spänt vid gränsen igen

USA anklagade i tisdags Nordkorea för att ha lagt ut minor nära stilleståndsbyn Panmunjom, där nord- och sydkoreanska soldater stör öga mot öga dygnet runt.

Stilleståndsavtalet efter Koreakriget undertecknades i Panmunjom år 1953 och den delade byn har blivit en världskänd symbol för den långvariga konflikten på den koreanska halvön.

Sydkoreanska soldater sätter ut luftvärnsmissiler under en pågående militärövning nära stilleståndsbyn Panmunjom.
Bildtext Sydkoreanska soldater sätter upp luftvärnsmissiler under en pågående militärövning som Nordkorea har kritiserat i hårda ordalag.
Bild: EPA/KIM CHUL-SOO

Spänningen vid gränsen har stigit igen på grund en årlig sydkoreansk militärövning som började nära gränsen i måndags.

Nordkorea har i sedvanlig stil fördömt manövern i kraftiga ordalag och sagt att den kan leda till krig.

FN fördömer nordkoreanska missiltest

FN:s säkerhetsråd har enhälligt fördömt Nordkoreas missiltester den här sommaren.

Säkerhetsrådet fördömde både onsdagens missiltest från en ubåt och en rad tester med ballistiska medeldistansmissiler som Nordkorea utförde förra månaden.

Även Nordkoreas främsta allierade Kina röstade för resolutionen efter att ha stoppat en liknande fördömande resolution tidigare den här månaden.

Kina hade krävt att FN fördömer Sydkoreas och USA:s planer på att bygga en missilsköld över Sydkorea, men lade kravet åt sidan i nattens omröstning.

FN beslöt inte om några nya sanktioner, men varnar för att sådana är möjliga i framtiden.

Diskussion om artikeln