Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet bombar proamerikanska rebeller i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 27.08.2016 17:28.
Turkiska flygplan har angripit både jihadister och proamerikanska kurdiska milisgrupper i och omkrin Jarablus i norra Syrien.
Bildtext Turkiska flygplan har angripit både jihadister och proamerikanska kurdiska milisgrupper i och omkring Jarablus i norra Syrien.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Turkiska stridsplan har bombat en syrisk rebellgrupp som är allierad med den USA-stödda kurdisk-arabiska milisstyrkan Syrian Democratic Forces i norra Syrien (SDF). Turkiska och kurdiska styrkor lär också ha drabbat samman på marken.

Staden Jarablus militärråd som samarbetar med SDF i kampen mot terroristgruppen IS, angreps under förmiddagen enligt ett meddelande från militärrådet.

Flygattacken mot baser och bostadsområden i en by nära Jarablus krävde civila offer enligt rådet, som varnar för att räden "innebär en farlig upptrappning som hotar hela regionen."

Det syriska människorättsobservatoriet bekräftar uppgifterna medan Turkiet hävdar att man bombade jihadistgruppen IS och den kurdiska YPG-milisen.

Drabbar samman på marken

Turkiska styrkor har också drabbat samman med kurdiska milismän sex kilometer söder om Jarablus.

Den autonoma kurdiska regeringen i nordöstra Syrien säger att striden bröt ut då turkarna avancerade mot en kurdkontrollerad by.

Kurderna säger att inga kurdiska milisgrupper är inblandade och att det är Jarablus militärråd som drabbar samman med turkarna.

En proturkisk rebellgrupp hävdar däremot att man kämpar mot den kurdiska YPG-milisen som är stark i området.

Fler stridsvagnar till Syrien

Turkiet trängde tidigare den här veckan in i Syrien med stridsvagnar med det uttalade målet att driva ut IS från gränsområden i norra Syrien.

Interventionen inleddes efter upprepade raketattacker mot Turkiet från IS-kontrollerade områden vid gränsen.

Den turkiska regeringen har däremot bestämt tillbakavisat anklagelser om att målet också skulle vara att driva ut proamerikanska kurdiska milisgrupper från gränsområdet.

Minst sex turkiska stridsvagnar rullade över gränsen mot staden Jarablus på lördagen
Bildtext Minst sex turkiska stridsvagnar rullade över gränsen mot Jarablus på lördagen
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Turkiet sände i varje fall ännu fler stridsvagnar till Syrien under lördagen. Åtminstone sex stridsvagnar rullade över gränsen mot Jarablus där turkarna drev ut jihadisterna i onsdags.

Staden kontrolleras nu av turkiska styrkor som samarbetar med proturkiska arabiska och turkmenska rebeller.

Kraftiga smällar kunder höras från Jarablus när turkiska soldater började röja minor och vägbomber som IS lämnade efter sig i staden.

Turkiets största militäroperation i Syrien

Turkiet har inte sagt något om hur länge det tänker hålla kvar sin styrka i Syrien eller om offensiven kommer att fortsätta längre in i landet.

Turkiet har krävt att den kurdiska milisstyrkan YPG drar sig tillbaka öster om floden Eufrat till förmån för de proturkiska rebellerna.

Turkiet anser att YPG är en terroriströrelse som samarbetar med det bannlysta kurdiska arbetarpartiet PKK, som är invecklat i en blodig konflikt med den turkiska armen i sydöstra Turkiet.

Floden Eufrat löper genom Jarablus och staden är strategiskt viktig för kontrollen av gränsavsnittet i området.

Turkiet och allierade rebeller vann kapplöpningen till staden som kurderna också eftertraktade och de kommer säkert att bita sig fast i den viktiga gränsstaden.

Diskussion om artikeln