Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Delfinerna bort från Finland - väckte stor medial uppmärksamhet

Från 2016
Uppdaterad 29.08.2016 09:53.
Delfinerna förflyttades från Särkänniemi - Spela upp på Arenan

Delfinariet som funnits i Särkänniemi nöjespark i Tammerfors sedan 1985 har tömts på sina fyra invånare. Djuren förflyttades från delfinariet natten mellan lördag och söndag.

Ledningen för Särkänniemi nöjespark i Tammerfors lovar att se över sin informationspolicy efter nattens omtalade delfintransport. De fyra delfinerna fördes bort från delfinariet i vattenfyllda containrar, och vidare med flyg till Grekland. Ett fraktplan med delfinerna ombord lyfte från Tammerfors-Birkala flygplats strax före klockan fem på söndag morgon.

Planet landade i Aten vid halv nio-tiden på söndag morgon. De fyra djuren ska få ett ett nytt liv i de stora utomhusbassängerna i Attica Zoological Park.

En för delfinerna bekant skötare följde med på resan och några skötare reste i förväg, och de ska stanna 2-3 månader i den nya djurparken för att delfinerna ska acklimatisera sig väl.

Delfiner i Särkänniemi - Spela upp på Arenan

Delfinariet försökte hemlighålla operationen

Det skulle bli en diskret transport - men det blev en massmedial föreställning. Journalister, djurrättsaktivister och nyfikna Tammerforsbor samlades utanför nöjesparken sent i går kväll då rykten hade börjat spridas om den förestående delfintransporten. Nöjesparken vägrade kommentera - och anklagas nu för hemlighetsmakeri

Den uteblivna förhandsinformationen om flyttoperationen har väckt kritik.

Vd för Särkänniemi Miikka Seppälä säger att man kom överens med polisen om att delfinariet av säkerhetsskäl inte ska informera om förflyttningsoperationen i förväg.

Delfinerna transporteras bort från Särkänniemi
Bildtext Delfinerna stuvades in i långtradare.
Bild: Yle / Kaisu Jansson

- Allt förlöpte planenligt och utan problem, säger Seppälä till Yle Uutiset.

Nöjesparken i Särkänniemi stängdes klockan 20 på lördag kväll och strax efter det byggdes ett staket runt området. Två stora lastbilar och en gaffeltruck anlände till platsen. Också poliser var på plats.

Delfiner i Särkänniemi delfinarium
Bild: Yle/ Mika Kanerva

Lång tvist om delfinariet

Beslutet om att det olönsamma delfinariet i Särkänniemi ska upphöra med sin verksamhet fattades förra hösten efter många års diskussioner.

Djurrättsaktivister har protesterat mot att intelligenta delfiner hålls i fångenskap i små innebassänger enkom för att roa människor, och pekat på det faktum att de delfinungar som fötts där oftast dött.

Delfiner transporteras från Särkänniemi.
Bild: Kaisu Jansson / Yle

I våras ansökte Särkänniemi om att få transportera djuren till Attica Zoological Park utanför Aten och tillstånd beviljades.

Delfinerna Veera, Leevi, Delfi och Eevertti får i den grekiska nöjesparken mera utrymme och de får de leva utomhus. Enligt Särkänniemis vd var parken det bästa alternativet. Aktivister påpekar ändå att djurparkens resurser är ansträngda och att flera delfiner har dött här de senaste åren.

Ledningen för Särkänniemi lovar nu att se över sin informationspolicy.

Diskussion om artikeln