Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiets invasion i norra Syrien kräver allt fler civila offer

Från 2016
Uppdaterad 28.08.2016 17:32.
Den turkiska interventionen mot jihadister och kurder i norra Syrien kräver allt fler civila dödsoffer
Bildtext Den turkiska interventionen mot jihadister och kurder i norra Syrien kräver allt fler civila dödsoffer
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Åtminstone 40 civila har dödats i fortsatta turkiska flygattacker mot den proamerikanska kurdmilisen YPG i norra Syrien.

- Minst 20 civila dödades och ett femtiotal skadades i turkiska flygräder och artilleriattacker på söndag morgon i byn Jeb el-Kussa, säger det Syriska människorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahman.

Ytterligare 20 civila dödades och 25 skadade i attacker mot den närbelägna byn Al-Amarneh som ligger söder om gränsstaden Jarabulus som turkarna intog i torsdags.

Turkiet säger att räderna främst riktades mot den kurdiska YPG-milisen söder om Jarabulus. YPG är kurdernas armé i nordöstra Syrien och den dominerad Syria Deocratic Forces (SDF) som samarbetar med USA i kampen mot jihadistgruppen IS.

Enligt Rahman har Turkiet också bombat kurdiska ställningar norr om staden Manbij som ligger drygt 30 kilometer söder om Jarabulus.

Manbij som ligger väster om floden Eufrat kontrolleras av YPG som den här månaden drev ut IS från den strategiskt viktiga staden.

Manbij följande mål

YPG har förnekat att gruppen var inblandad i häftiga strider på lördagen som krävde det första turkiska dödsoffret sedan Turkiet trängde in i Syrien den här veckan.

Turkiet intog under söndagen två byar mellan Jarabulus och Manbij tillsammans med lokala arabiska och turkmenska rebellgrupper.

Arabrebellerna hotar att driva ut kurderna från Manbij som hade en stor arabisk majoritet innan det syriska inbördeskriget bröt ut.

Turkiets slutliga mål under operation "Eufrats sköld" är att driva tillbaka kurderna från områden som de har erövrat väster om floden Eufrat som betraktas som arabiska områden.

- När IS drevs ut från Manbij så tog de sig norrut mot Jarabulus och började angripa oss därifrån. Bakom dem anlände även styrkor från YPG och de utgjorde ett nytt konkret hot, förklarade Turkiets premiärminister Binali Yildirim den här veckan.

Turkiska flygplan har angripit både jihadister och proamerikanska kurdiska milisgrupper i och omkrin Jarablus i norra Syrien.
Bildtext Turkiska flygplan har angripit både jihadister och proamerikanska kurdiska milisgrupper i och omkring Jarablus i norra Syrien
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Jarabulus i turkiska händer

YPG hävdar att det är den nybildade arabiska rebellgruppen Jarabulus militärråd som har utsatts för de turkiska attackerna.

Turkiet anser att rådet lyder under YPG som för sin del är synonymt med det bannlysta kurdiska arbetarpartiet PKK. PKK har under det senaste året varit invecklat i en blodig konflikt med den turkiska armén i sydöstra Turkiet.

Floden Eufrat löper genom Jarabulus och staden är strategiskt viktig för kontrollen av gränsavsnittet i området.

Turkiet och allierade rebeller vann kapplöpningen till Jarabulus som kurderna också eftertraktade och turkarna kommer säkert att bita sig fast i den viktiga gränsstaden.

Karta över Syrien och Turkiet.
Bild: Yle

Fler stridsvagnar till Syrien

Turkiet trängde in i Syrien med det uttalade målet att driva ut IS från gränsområden i norra Syrien.

Interventionen inleddes efter upprepade raketattacker mot Turkiet från IS-kontrollerade områden vid gränsen.

Den turkiska regeringen har däremot tillbakavisat anklagelser om att målet egentligen skulle vara att driva ut proamerikanska kurdiska milisgrupper som YPG från gränsområdet.

Turkiet sände i varje fall ännu fler stridsvagnar till Syrien under lördagen. Åtminstone sex stridsvagnar rullade över gränsen mot Jarabulus där turkarna och allierade syriska rebellgrupper drev ut jihadisterna i onsdags.

Turkiet har antytt att ett strategiskt mål är att förhindra att den självstyrda kurdiska enklaven Rojava i nordost kan förbindas med den kurdiska enklaven Afrin norr om Aleppo.

USA i en svår sits

USA befinner sig i en svår sits eftersom det har stött det 50 000 man starka YPG, som utgör amerikanernas mest effetkiva allierade i Syrien.

Amerikanska specialenheter bistod kurderna då de intog Manbij nyligen men nu vill alltså USA:s allierade Turkiet inta staden. USA har samtidigt gett stöd åt de proturkiska rebeller som kämpar mot kurderna.

Amerikanska talesmän har försökt tona ner konlikten mellan sina olika allierade.

- Kurderna kämpade hårt för att inta Manbij och vi vill vara säkra på att de är där för att IS inte skall kunna infiltrera staden på nytt, säger en anonym amerikansk militärkälla som tillade att USA försöker trappa ner spänningen så gott det går.