Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norsk läkare gav friska toppidrottare astmamedicin redan 1984

Från 2016
Norska flaggor vajar vid skyttespåren, 2016.
Bild: All Over Press

Första gången tilldelades friska, norska toppidrottare astmamedicinering redan under sommar-OS i Los Angeles. Det avslöjar den dåvarande landslagsläkaren Thor-Øistein Endsjø till Verdens Gang.

Det har blåst friskt kring Norges skidlandslag på sistone. Först stjärnåkaren Martin Johnsrud Sundsbys avstängning – och senast avslöjandet om att friska norrmän fått astmamedicin.

Men det är inget nytt fenomen i Norge, berättar Thor-Øistein Endsjø i en intervju med tidningen Verdens Gang.

Började i Los Angeles

Endsjø, 80, har jobbat som idrottsläkare i över 40 år. Han har verkat inom de norska längdåknings-, skidskytte-, skridsko- och friidrottslandslagen, samt Norges olympiska kommitté.

– Jag var OS-läkare under sommarspelen 1984. Det fanns mycket föroreningar i luften i Los Angeles och långdistanslöparna fick använda astmamedicin. Det var där det startade, säger Endsjø till VG.

Han kom i samråd med australiensiska, amerikanska och brittiska läkare fram till att man kunde behandla friska idrottare för astmasymptom – och den vägen få konkurrensfördel.

– Ja, det kan man säga, säger Endsjø. Löparna som fick medicin hade nog fördel i tävlingar som genomfördes i extrema förhållanden.

”Stora problem att förstå”

Endsjø fungerade som det norska skidlandslagets läkare åren 1985 och 1986, och förde med sig praxisen från Los Angeles till skidspåren.

Då åkare fick problem med luftvägarna gavs de astmamedicin i små doser. Endsjø betonar att behandlingarna var kortvariga och man undvek över två veckors kurer.

Detta eftersom ett för stort intag av medicinen Ventolin – som Sundby åkte fast för – kan ge biverkningar. Sundbys Ventolindoser var nästan tio gånger större än det tillåtna.

– Jag har stora problem med att förstå att sådana doser delats ut. Det har inte bara en effekt på luftvägarna, utan även en centralstimulerande effekt, menar Endsjø.

– Han (Sundby) har haft astma sedan barndomen och landslagsläkarna har säkert kommit fram till att man måste behandla hans symptom lite intensivare. Men andra läkare har överraskats av de stora doserna. Jag har aldrig hört att någon annan idrottsman fått såna doser Ventolin så nära tävling.

Professor: Brott mot antidopningskoden

Svenska och finländska läkare har kraftigt fördömt astmamedicineringen av friska idrottsmän – och det gör även norska kolleger som VG talat med.

Norges skidförbund har motiverat bruket med att astmamedicinen fungerar i förebyggande syfte, men det argumentet har många svårt att köpa.

– Generellt sett: Jag har inte sett några studier som bevisar det. Så svaret är nej, säger Trondheimprofessorn Malcolm Sue-Chu som är specialiserad på luftvägsproblem inom skidåkning.

– Jag tolkar det som ett brott mot koden om läkemedel som Ventoline, Serevent, Oxis och Symbicort används, svarar han på VG:s fråga om det norska förfarandet bryter mot antidopningskoden.

Diskussion om artikeln