Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes inrikesminister: Burkiniförbud strider mot grundlagen

Från 2016
Uppdaterad 29.08.2016 07:36.
Den franska författningsdomstolen beslöt nyligen att häva burkiniförbudet i staden Villeneuve-Lobet. Beslutet gäller även andra städer men ett tjugotal borgmästare struntar i domstolsbeslutet
Bildtext Den franska författningsdomstolen beslöt nyligen att häva burkiniförbudet i staden Villeneuve-Lobet, där folk firar semester som bäst. Ett tjugotal borgmästare struntar i domstolsbeslutet
Bild: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Det kontroversiella burkiniförbudet står i strid med den franska konstitutionen. Det säger Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve i ett emotsett uttalande

Cazeneuve säger i en intervju att regeringen inte har för avsikt att driva igenom någon lagstiftning i frågan eftersom det skulle vara "okonstitutionellt."

- Lagen skulle stå i strid med grundlagen och den är onödig. Den skulle dessutom antagligen skapa motsättningar och oerhörd skada, sade Cazeneuve.

Ett trettiotal franska städer och kommuner har infört burkiniförbud, men landets författningsdomstol beslöt nyligen att häva förbuden temporärt i väntan på en slutlig dom.

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve anser att burkiniförbud är okonstitutionella
Bildtext Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve anser att burkiniförbud är okonstitutionella
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

Den socialdemokratiska regeringen är under hårt tryck eftersom burkiniförbuden har seglat upp som en valfråga inför presidentvalet nästa år.

Den förre konservativa presidenten Nikolas Sarkozy som ställer upp igen, har gått in för en extremt nationalistisk kampanj.

Sarkozy vill inte enbart ha ett landsomfattande burkiniförbud, han vill också förbjuda användning av slöjor och huvuddukar vid universitet och i privatföretag.

Borgmästare trotsar domstolsbeslut

Domstolsbeslutet gällde endast staden Villeneuve-Lobet vid den franska Rivieran, men den bör i princip gälla även i alla andra städer där förbud har införts.

Endast två städer hävde förbuden efter beslutet, men borgmästaren i Villeneuve-Lobet och över 20 andra borgmästare trotsar domstolen och vägrar att häva förbuden.

De är fortfarande i kraft i en rad städer vid den franska Medelhavskusten, till exempel i Nice och Cannes som var den första staden som införde förbudet att bära den heltäckande baddräkten.

"Ger inte vika"

Cannes borgmästare David Lisnard som tillhör det konservativa Republikanska partiet, säger att han inte kommer att ge vika.

- Domstolsbeslutet ändrar inte min ståndpunkt på något sätt att dessa vräkiga kostymer, oavsett religion, utgör ett problem i nuläget, säger Lisnard.

Han anser också att de heltäckande baddräkterna är "islamistiska och ett tecken på att samhället håller på att salafieras" - en hänsyfting till den extremt konservativa salafistiska inriktingen inom islam.

De grönas bostadsminister Emmanuelle Cosse håller med Cazeneuve. Hon varnar borgmästare som vägrar att häva burkiniförbudet för att de "leker med elden."

Diskussion om artikeln