Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals döda i attack mot militärbas i Jemen - IS tog på sig skulden

Från 2016
Sodlater ur den jemenitiska armén patrullerar efter att ha återtagit enstadsdel i staden Aden från al-Qaida.
Bildtext Sodlater ur den jemenitiska armén patrullerar efter att ha återtagit en stadsdel i staden Aden från al-Qaida.
Bild: EPA

I Jemen har minst 60 människor dödats och tiotals skadats efter en självmordsattack i staden Aden, säger Läkare utan gränser, som har tagit emot en del av offren på sitt sjukhus i staden.

En självmordsbombare körde in en bil i en byggnad som användes som bas av en lokal milis som stöder regeringen.

Där detonerades en massiv bilbomb som dödade soldater som köade för att registrera sig för att resa till Saudiarabien och strida i gränsområdena i norra Jemen.

Saudiarabien vill bygga upp en styrka på 5000 män som ska få träning för att strida där.

Milisgruppen som var målet för attacken strider emot de Iranstödda huthirebellerna i inbördeskriget i Jemen och hjälpte förra året att driva ut rebellerna ur staden.

IS säger sig ha utfört attacken. Både IS och al-Qaida på den Arabiska halvön (AQAP) utför regelbundet terrorattacker i staden.

Lång väg mot fred

Förra veckan presenterades en fredsplan av USA, som föreslår att de shiamuslimska huthirebellerna ska dra sig bort från huvudstaden Sanaa och att en samlingsregering ska bildas.

Rebellerna uppgav förra veckan att de är redo att inleda fredssamtal om den Saudiledda koalitionen slutar attackera och belägra områden de kontrollerar.

De senaste fredssamtalen i Kuwait kollapsade tidigare i augusti, och inbördeskriget har snart rasat i ett och ett halvt år.

Mot varandra strider den internationellt erkända regeringen och en Saudiledd koalition mot huthirebeller och andra arméenheter lojala till den förre presidenten Ali Abdullah Saleh.

Saudikoalitionen inledde en lufträdskampanj i Jemen i mars 2015 för att stöda presidenten Abedrabbo Mansour Hadi.

Luftangreppen började efter att huthirebellerna tog över delar av landet och huvudstaden Sanaa, och tvingade regeringen i exil.

Saudiarabien säger att huthirebellerna stöds också finansiellt och militärt av Saudiarabiens rival Iran, vilket landet förnekar.

Tusentals civila har dödats i striderna, främst i luftangrepp utförda av koalitionen, och över två miljoner har tvingats lämna sina hem.

Diskussion om artikeln