Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ålands skattefria paketrally - så här fungerar det

Från 2016
Uppdaterad 12.05.2017 21:59.
Långtradare som tillhör Ålands Posten
Bild: Ålands Post

Miljontals paket skickas årligen via Åland till Finland för att kringgå momsen. Det åländska skatteundantaget beror på att Åland inte hör till EU:s beskattningsområde. Nu planerar EU-kommissionen att skärpa reglerna och stoppa det åländska paketrallyt.

Det är Yle Uutiset som har utrett detaljerna kring det Ålands skatteundantag och EU-kommissionens planer.

Åland hör inte till Europeiska unionens mervärdesskatte- eller punktskatteområde, även om det är en del av EU:s tullområde. Det här beslöts då Finland blev EU medlem. Därför uppbärs ingen moms för paket som skickas från Åland till Finland, om skatten förblir under 5 euro. Tack vare bestämmelsen kan man därför skicka skattefria paket till Finland om deras värde inte överstiger 22 euro. Det här utnyttjas av webbutiker för att kunna pressa ner priserna på sina produkter.

Lukrativ logistik på Åland

Både Ålands Post och Pectus Ab har låtit bygga varsin enorm logistikcentral i Mariehamn, i närheten av flygplatsen. Genom de här centralerna strömmar miljontals paket till Finland och andra EU-länder.

I fjol skickade Ålands Post ut 21,5 miljoner paket över skattegränsen. Det här är en ökning med 94 procent på ett år.

Jag tror att vår verksamhet kommer att fördubblas i framtiden, säger Johan Sundblom, som är ekonomichef på Ålands Post.

Konkurrenten Pectus vill inte ge ut några nya siffror. Företaget uppger ändå på sin webbsajt att man årligen skickar 12 miljoner paket till Finland.

Bildtext Ålands post har bygg en ny enorm logistikcentral för att kunna skicka ännu fler momsfria paket till Finland.

EU vill skärpa reglerna

EU kan ändå snart sätta käppar i hjulet för den snabbt växande logistikbranschen på Åland. EU-kommissionen har lovat komma med ett förslag redan i höst, som skulle innebära att också små paket som skickas över EU:s skattegräns börjar beskattas.

Problemet gäller inte bara Åland, utan alla EU:s gränser. Bland annat Norge, Schweiz, Kanarieöarna och Kina utnyttjar också momsfrihet vid mindre försändelser. EU förlorar uppskattningsvis 3 miljarder euro årligen i skatteintäkter på grund av det här, säger Tommi Parkkola vid Finansministeriets avdelning för mervärdesskatt, som anser att reglerna är föråldrade och förvränger konkurrensen.

Parkkola uppskattar att Finland förlorar kring 10 miljoner i skatteintäkter på grund av att man på det här sättet kan kringgå momsen helt lagligt.

Enligt Parkkolas bedömning tar det åtminstone två tre år innan lagstiftningen ändras här i Finland, om EU-kommissionens förslag om skärpta skatteregler klubbas igenom i höst.

Ursprungligen valde man att slopa beskattningen av små försändelser på grund av att indrivningskostnaderna skulle ha överstigit de skatter man skulle ha kunnat uppbära. I och med digitaliseringen har det ändå blivit betydligt lättare och driva in också små skatter, därför borde reglerna ändras anser man vid finansministeriet.

Förordningarna för EU:s skattegräns har redan skärpts två gånger tidigare. År 2013 sänktes miniminivån för momsen från 10 till 5 euro. Den andra skärpningen gjordes 2015, då också tidsskrifter som skickas från Åland till fasta Finland började beskattas.

"Momsfrihet är moraliskt tvivelaktigt, men inte unikt för Åland"

Åland är långt ifrån unikt i sin momsfrihet, flera andra länder i Europa och världen utnyttjar det här systemet, påpekar riksdagsledamot Mats Löfström, som representerar Åland i riksdagen.

- Det är klart att det här är ett problematiskt fenomen. Men det är ett globalt problem och på inget vis unikt för Åland. Man måste därför se det här fenomenet i ett bredare perspektiv.

Ser du moraliska problem med momsfriheten?

- Klart det är att moraliskt bekymmersamt att alla inte betalar moms. Men orsaken till att det här systemet finns är att det är dyrt för Tullen och staten att administrera små försendelser. Det är billigare för staten att låta bli att tulla dem, eftersom de är stora till antalet, men små till värdet. Därför finns det rådande systemet, säger Löfström.

Riksdagsledamot Mats Löfström tycker det är naturligt att EU-kommissionen utreder det här skattearrangemanget och strävar efter att det ska finnas samma spelregler för alla inom unionen.

- Men om det blir dyrare för staten att uppbära mervärdesskatten än att låta bli, så känns det som en konstigt beslut i dessa ekonomiska tider, trots att det skulle vara mera moraliskt.

Mats Löfström
Bildtext Åländske riksdagsledamoten Mats Löfström försvarar både Ålands momsfrihet och chips.
Bild: Yle / Mattias Fagerholm

Bokbranschen aktiv momssmitare

Webbutiker och en del aktörer inom bokbranschen har tagit vara på möjligheten att undvika uppbärandet av mervärdesskatt. Bokklubben Suuri Suomalainen kirjakerho har i ett drygt år skickat böcker till sina 180 000 kunder via Åland och därför inte behövat betala moms. Tiotals andra finländska webbutiker postar också sina varor via Åland.

För böcker uppbärs en mervärdesskatt på 10 procent, således kan ett skattefritt bokpaket kosta högst 50 euro.

Otavas vd Timo Kopra berättar att Otavakoncernen årligen skickar 10 miljoner böcker till sina läsare. I summan ingår alla böcker som förläggs av Otava samt de som säljs på Suomalainen kirjakauppa. Allt som allt säljs sex till sju procent via bokklubben.

Uppskattningsvis låter företaget bli att betala skatt för upp till 700 000 böcker om året. Böckerna skickas ut av åländska företaget Pectus Pack, som till 51 procent ägs av Suomen kirjavälitys.

Suuri Suomalainen kirjakerho är med sina 180 000 kunder Finlands största bokklubb. Enligt Otavas årsberättelse sjönk intäkterna för bokklubbsverksamheten i fjol, men vinsten ökade. Vd Timo Kopra motiverar användningen av möjligheten att komma undan skatten med bokbranschens små täckningar.

- Tack vare arrangemanget kan vi erbjuda våra kunder böcker till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Vi använder alla medel som finns till förfogande. På det här sättet tryggar vi vår affärsverksamhet och arbetsplatserna, motiverar han.

Också Reader’s Digest och Sanoma har använt sig av Ålands skattelättnader.

Katriina Jaakkola, VD för bokhandlarföreningen Kirjakauppaliitto rf, säger att möjligheten att slippa betala mervärdesskatt utnyttjas förutom av bokklubbar också av många nätbokhandlar.

- Det vore bättre om de skatter som uppbärs för produkter som införskaffas i Finland också skulle gynna Finland. Men å andra sidan, om man ser det från företagets perspektiv, är situationen i branschen så svår att jag förstår att man är beredd på att ta till alla medel.

Godkänner du alltså den här formen av skattesmitning?

- Jag godkänner det om det inte är förbjudet eller bryter mot lagen. Så har praxisen varit inom branschen, säger Jaakkola.

”Åland är ett skatteparadis”

En del bokförsäljare håller inte alls med Jaakkola och Kopra. Grundaren till förlaget Like och bokaffären Rosebud, Hannu Paloviita anser att förfarandet är orättvist och förvränger konkurrensen.

- Webbutikerna säljer ut sina produkter till samma pris som bokhandlarna köper in sina böcker. Ifall en eller två böcker av tio beställda förblir osålda resulterar det i förlust, beskriver han situationen för små bokhandlar.

Paloviita tycker att Finland borde sätta stopp för momssmitningen genom att börja beskatta också de böcker och varor som skickas via Åland.

- Åland är ett skatteparadis. Det är besynnerligt att vi samtidigt moraliserar över världens skatteparadis men själva har ett område som tillämpar skatteparadisens regler, säger han.

Artikeln är ursprungligen skriven av Tuomas Kerkkänen, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln