Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Hungerdagen hörs i Tongåvan

Från 2016
Uppdaterad 30.09.2016 18:19.
Gammal dam bland ruiner i Ukraina
Bildtext Gammal dam bland ruiner i Ukraina
Bild: CICR / FRK

Röda Korsets volontärer är närvarande överallt i världen. Med allas vår hjälp ingriper Röda Korset snabbt, oberoende om det handlar om en naturkatastrof eller en konflikt i utlandet eller krishjälp i Finland.

På Hungerdagen samlar Röda Korset in pengar till katastroffonden för att kunna hjälpa bland annat flyktingar runt världen eller att ge krishjälp i Finland. De insamlade pengarna är inte bundna på förhand till ett specifikt mål, utan de kan användas snabbt där hjälp behövs mest.

Just nu används pengar ur katastroffonden för att hjälpa människor i det konfliktdrabbade Ukraina, och för att hjälpa offer för den långvariga torkan i östra Afrika.

Hemma i Finland går pengarna till att hjälpa personer och familjer som på grund av en plötslig olycka (t.ex. brand eller översvämning) och vardagen blir svår att klara av.

Kari hjälper då någon plötsligt mist sitt hem

Kari Varjonen jobbar som frivillig för Röda korset
Bildtext Kari Varjonen jobbar som frivillig inom Röda korset
Bild: Finlands röda kors

Kari Varjonen jobbar som frivillig och hjälper snabbt då en brand har drivit en människa från sitt hem. Han skaffar utrustning som offer för branden behöver för att klara de första dagarna efter branden.

Vanligtvis finns det behov av kläder och hygienutrustning. Inköpen betalas med medel ur katastroffonden.

-Vad kan man göra, även om man hade pengar på kontot, om allt i plånboken har brunnit upp? Eller om man bara har sandaler på fötterna på hösten, då behöver man hjälp.

Det är en slump vad man hinner ta med sig när man räddar sig från en brand. En gång hjälpte Varjonen en ung kvinna som klarade sig från ett brinnande hus, klädd i bara trosor och morgonrock med mobiltelefonen i fickan. Med mobilen ringde kvinnan till nödnumret.

Det kan ta många dagar innan man efter branden får nya identitetskort, pengar och får försäkringsärenden i ordning. Då behövs nödhjälp dvs. mat, inkvartering och möjlighet att sköta saker. Man kan ju inte lämna en människa ute i kylan, säger Varjonen.

Nadezhda hjälper nödställda i östra Ukraina

Nadezhda Soroka jobbar som frivillig i Ukraina
Bildtext Nadezhda Soroka jobbar som frivillig i Ukraina
Bild: Copyright Finnish Red Cross

I staden Krasni Liman i östra Ukraina ser man spår av stridigheterna. Det finns många som fortfarande behöver humanitär hjälp. 30-åriga Nadezhda Soroka som är verksam som frivillig inom Röda Korset hjälper dagligen stadsborna och flyktingar som har anlänt till staden och befinner sig i en svår situation. Hon delar ut biståndsartiklar och ordnar verksamhet för flyktingbarn.

- I denna stad finns efterfrågan särskilt för livsmedel men det behövs en hel del annat också: täcken, filtar, skor, kläder…listar Soroka.

Människor som flytt till staden Krasni Liman rusar efter småpengar för att kunna skaffa ens lite pengar för mat. När skolorna börjar frågar människor efter skoluniformer, häften och pennor för att kunna ge utrustning för sina barn för skolan. Det råder brist på allt.

Som frivillig delar Soroka ut kläder som man har fått som bistånd. En del är bidrag från finländarna som Finlands Röda Kors har transporterat fram. Det finns inte alltid tillräckligt med kläder för alla behövande.

-  En gång kom en ensamstående mamma med sina tre barn och bad om hjälp. Vi kunde bara ge kläder för ett av hennes barn eftersom vi inte hade fler storlekar. Jag ville så gärna hjälpa henne att jag sprang hem och hämtade kläder från mina egna barns skåp för hennes barn. Jag gav familjen det som jag hittade i skåpet, berättar Soroka.

Att be om hjälp kan kännas tungt, säger Nadezhda.

I Somalia är det brist på vatten

Yasin Bashir Bahnaan som är frivillig inom Somaliska Röda Halvmånen
Bildtext Yasin Bashir Bahnaan jobbar som frivillig inom somaliska Röda Halvmånen
Bild: Copyright 2015 Finnish Red Cross

Yasin Bashir Bahnaan som är frivillig inom Somaliska Röda Halvmånen levererar vatten till byarna som drabbas av torkan. Somaliska människor gör allt för att få rent vatten att räcka till.

Det är tidigt på morgonen men solen gassar redan. En tankbil av Somaliska Röda Halvmånen som transporterar vatten har anlänt till byn Hara-Adadi i västra Somalilandet.

- Vi kan lätta på människors lidande genom våra gärningar. Vi kan inte uppfylla människors alla behov men ändå kan vi ge tröst och lättnad genom att hjälpa i det vi kan, säger 24-åriga Bahnaan.

Vid vattenbassängen i Hara-Adadi lyfter Bahnaan vatten ur en tank åt kvinnorna och häller vatten i deras kanistrar.

Människor skulle inte länge klara sig utan vatten även om de hade mat. Genom att hämta vatten, bringar vi liv. Vi kan ändå inte leverera vatten här eller någon annanstans regelbundet eftersom våra resurser är begränsade, vet Bahnaan.

På området som får sitt levebröd av jordbruk är torkan ödesdiger. Det är vanligt att djur dör av hunger. Kor, getter och får är väldigt viktiga husdjur.

- Människor gör sitt yttersta för att hålla djuren vid liv och i gott skick men på grund av torkan finns det ingenting att ge.

- Människor har också själva knappt någonting att äta. För det mesta dricker de bara te, beskriver Bahnaan.

- När vi kommer till en by som drabbas av torkan och hämtar vatten, älskar människor oss och de visar det också. Det är fint.

Inte bara fysisk hjälp

Röda Korset ger också psykiskt stöd till olycksoffer. Medlen ur katastroffonden används också för att understöda Frivilliga räddningstjänstens hjälpberedskap. Frivilliga hjälper myndigheterna till exempel vid efterspaningar av försvunna personer och i stora olyckor.

Minst 85 cent av varje euro som har donerats till katastroffonden går till biståndsmålet. Enligt katastroffondens regler får insamlingskostnaderna högst vara 15 procent.

Hungerdagen är Finlands Röda Kors insamling som ordnas varje år i september, nu redan för 36. gången. Hungerdagen är känd för sina bössinsamlare som går runt på gatorna. I år sys Hungerdagsinsamlingen på gatorna 15-17.9.2016.

Så här är du med i insamlingen

Skicka SMS: SPR till numret 16499 (15 €) eller skriv SPR10 till numret 16499 (10 €)

Ring till donationstelefonen: 0600-122 20 (20,28 € + lna/msa)

Betala in via nätbanken

eller betala in på konto FI06 2219 1800 0680 00, skriv Hungerdagen i meddelandefältet

Tongåvan på fredag kl 19.22

Vad får man med mitt bidrag?

Här är några exempel:

  • 4 euro: en varm filt
  • 10 euro: 4 vattenkanistrar
  • 18 euro: moderskapsförpackning
  • 35 euro: 100 kg hirs
  • 50 euro: utbildning av en frivillig för psykiskt stöd i Finland
  • 90 euro: antibiotikakur mot inflammationer för 100 barn

Diskussion om artikeln