Hoppa till huvudinnehåll

Bakom parabolen

"Koranen hjälper mig att somna om"

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 15:12.
Vi vill bära slöja - Spela upp på Arenan

Om Merjema Dizdarevic vaknar mitt i natten och är rädd, så hjälper det att läsa Koranen. Men då måste hon klä sig i slöja först.

- Kvinnor ska inte läsa Koranen med håret framme, säger hon.

Därför är det mera praktiskt att bara läsa något stycke utantill ibland.

- Jag vet ju inte om det har någon betydelse, men det känns åtminstone tryggare, och jag har lättare att somna om.

Merjema skrev studenten förra våren och bodde hemma med sina föräldrar på Åvägen i Närpes fram till för ett par veckor sedan, då hon flyttade till Vasa för att börja studera. Först visste hon inte vad hon ville bli, men då hennes mamma sa att det är härligt att arbeta med barn för att de är som små psykologer, så bestämde hon sig för att läsa till socionom.

- Och jag trivs perfekt med studierna hittills. Alla i skolan är jättetrevliga och jag bor ihop med min bästa kompis. Jag älskar livet nu just.

Merjema Dizdarevic pratar
Bildtext Jag ville flytta bort från Närpes och nu gjorde jag det äntligen, säger Merjema Dizdarevic.
Bild: Yle/Matti Palmu

Men hon saknar ändå sin mamma ibland och brukar åka hem till Åvägen på veckosluten. Där har hon fortfarande sitt flickrum kvar, med alla planscher och citat som hon hängt upp på väggarna. Hennes mamma brukar säga att Merjema inte borde ha så många bilder på mänskor där, eftersom det kan misstolkas som att det är dem hon ber till när hon ber i rummet.

- När jag ber här borde jag egentligen vända på bilderna eller plocka ner dem, annars kan det verka som om jag ber till demoner ungefär. Men jag brukar inte vara så noga med det där.

merjema sminkar sig
Bildtext Religiösa regler styr inte mitt liv, säger Merjema.
Bild: Yle/Matti Palmu

- Det är ju helt vanliga bilder jag hängt upp. Fotografier på kompisar jag tycker mycket om. Jag ser inget fel i det, egentligen.

Men hon tror ändå att det finns demoner.

- Både bra och dåliga demoner. Dom goda är Guds änglar, tror jag, och av de onda är Satan värst. De har inga kroppar, men vissa av dem kan stiga in i oss, och in i djur ibland. Så har jag åtminstone förstått det.

merjema dizdarevic läser koranen
Bildtext Men allt blir mindre läskigt när jag ber att Gud ska skydda mig, säger Merjema Dizdarevic.
Bild: Yle/Matti Palmu
Merjema Dizdarevic läser koranen
Bildtext För säkerhets skull har Merjema Dizdarevic lärt sig några böner ur Koranen utantill.
Bild: Yle/Matti Palmu

Bredvid Koranen brukar Merjema alltid också ha någon annan bok på gång. Hon läser ofta självbiografier och faktaböcker om kriget på Balkan, till exempel. Nu när hon studerar har det blivit lite mindre.

- Men Sulejman Bugari är en författare jag alltid älskar att läsa. Han lyckas beskriva islam på ett sätt som får en att förstå att alla mänskor hör ihop. Oberoende religion, till och med.

merjema dizdarevic pratar
Bildtext Jag har ett kort meddelande till alla som tror att muslimer och terrorister är samma sak, säger Merjema Dizdarevic. Läs Koranen innan ni säger något. Vår religion har en regel som jag älskar och den säger att ingen ska döda någon, för om man ens dödar en enda person så är det samma sak som om man dödar hela mänskosläktet. Alla är lika mycket värda.
Bild: Yle/Matti Palmu

Melisa Elkaz och Merjema Dizdarevic medverkar i Svenska Yles dokumentärserie Bakom parabolen.
Läs mer om produktionen Bakom parabolen här

Mer om ämnet på Yle Arenan