Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svårt att bromsa cykeltjuven i Östnyland

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 08:15.
Cyklar utanför polisen i Borgå.
Bild: Yle/Katarina Lind

Det är svårt att få tag på cykeltjuvar. Nästan lika svårt kan det vara att hitta en stulen cykel, som kanske dumpats på en ödslig plats eller sålts utanför landets gränser.

I framtiden kan chip med gps som installeras till exempel under cykelsadeln vara en lösning, åtminstone gällande mer värdefulla cyklar.

- Man kan i dagens läge få något slags chip, som cykelbutiken kan installera i ramen. Sen kan man spåra cykeln då den försvinner, konstaterar kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf vid Borgå polisstation.

I Borgå har cykelaffärerna inte ännu erfarenhet av den här lösningen. Varken Borgå cykelcenter eller Bicicletta Lindberg har hört desto mer om det här alternativet och därmed inte heller installerat någon sådan utrustning i sina cyklar. I framtiden ser man ändå att det kan bli aktuellt också här.

Borgåbon Kira Floman-Andersson vet hur det känns då tjuven slår till. Hennes familj har råkat ut för två cykelstölder inom en kort tid.

Kira Floman-Andersson från Borgå.
Bildtext Kira Floman-Andersson är upprörd. Både hon och hennes son har förlorat sina cyklar.
Bild: Yle/Katarina Lind

Det var i maj i år på mors dag som Floman-Andersson upptäckte att hennes cykel hade blivit stulen. Familjen bor i ett radhus på västra åstranden i Borgå och cykeln hade stått på innergården.

- Det var en tråkig mors dag att vakna till. Jag kunde inte tro att det var sant för vi har upplevt det som ett så säkert område. Vi vandrade omkring och sökte överallt, men vi fick bara konstatera fakta, säger hon.

Två stölder inom en kort tid

Men det var inte bara en cykelstöld som drabbade familjen. Senaste fredag, den 26 augusti, var det dags igen. Den här gången blev Floman-Anderssons sexåriga son av med sin cykel.

- Vad säger man till barnen sen? Jag är helt superarg, man blir förbannad! En gång blev dessutom min cykelhjälm stulen från Kokonhallen. Då tänkte jag bara att "vem gör nu sånt"? säger Floman-Andersson.

Varken hennes egen eller sonens cykel var några desto finare cyklar, sonens beskriver hon som en riktig såkallad "rämäpyörä". Men ändå dög den tydligen. Och den är saknad, säger hon uppgivet.

På familjens gård finns ett låst skjul, där de normalt brukar förvara sina cyklar. Den här gången hade cyklarna tyvärr blivit på utsidan, konstaterar Floman-Andersson.

västra åstranden i borgå
Bildtext Båda cykelstölderna inträffade nattetid, säger Floman-Andersson som bor med sin familj på västra åstranden.
Bild: Yle/Stefan Härus

- Ibland har det blivit så när man har kommit hem på kvällen att man inte har fört in cykeln i skjulet. Grannbarnen har också tidigare lämnat cyklarna på gården ibland, men efter vår första stöld har vi nog alla börjat sätta cyklarna i skjulet. Nu råkade det bara vara en sådan här gång att man inte tänkte efter och då hände det, suckar Floman-Andersson.

Floman-Andersson polisanmälde aldrig den första stölden, men när familjen nu igen har drabbats har hon nog tänkt kontakta polisen. Dessutom tänker hon tala med disponenten om alla portar som brukar stå öppna på radhusområdet. Dock tror hon inte själv på att det hjälper så mycket med stängda portar. Vill tjuvarna slå till gör de nog det i alla fall.

Vem ligger bakom stölderna?

Familjen har funderat mycket på vem som kan ligga bakom stölderna. De har båda skett nattetid och i tysthet. Inte ens familjens hund har varnat för att obehöriga skulle ha rört sig på området. Det får familjen att fundera på om det trots allt handlar om mer professionella cykeltjuvar.

Kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf vid Borgå polisstation konstaterar att det både kan handla om stundens infall eller om en mer organiserad verksamhet då cykelstölder äger rum.

Kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf i Borgå.
Bildtext Det är oftast hela cykeln som försvinner och inte bara delar av den, konstaterar kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf.
Bild: Yle/Katarina Lind

- Det är ganska vanligt att det är fråga om såkallade snabblån, kanske efter en restaurangkväll då man cyklar den sträcka man behöver för att komma nära hemmet och sedan dumpar cykeln. Det finns också ligor och då förs cyklarna ofta över gränserna, säger han.

Björklöf tycker inte att cykelstölderna har ökat under den senaste tiden. Men stölderna går i vågor och är säsongsbetonade. De flesta fallen sker på sommaren och hösten.

I år bokförde polisen 39 cykelstölder i Borgå under perioden juni-augusti. I Sibbo anmäldes tre fall och i Lovisa fem. Jämfört med samma tidpunkt ifjol noterades då 73 cykelstölder i Borgå, 11 i Sibbo och åtta i Lovisa.

- Det verkar som om det var en aning mera cykelstölder ifjol. Orsaken till det här vet jag inte, konstaterar Björklöf.

Alla cykelstölder kommer givetvis inte till polisens kännedom. Benägenheten att anmäla stölderna har också sett rätt lika ut under de senaste åren.

- Då det är fråga om värdefullare cyklar är tröskeln att anmäla förstås lägre, säger han.

I Borgå sker de flesta cykelstölderna i centrum av staden, ofta i området nära busstationen. Dessutom är de större förorterna såsom Gammelbacka, Huktis och Vårberga ofta drabbade.

Cyklar vid busstationen i Borgå.
Bildtext Många cyklar försvinner från området kring busstationen i Borgå, uppger Borgåpolisen.
Bild: Yle/Katarina Lind

Tyvärr är det sällan man får tag på förövaren. Cyklar som dumpats efter ett "snabblån" dyker ibland upp och ibland förs cyklar som hittegods till polisstationen. I de fall då cykeln har varit bra märkt kanske man får tag på ägaren, i andra fall brukar cyklarna auktioneras ut i samband med polisens två årliga hittegodsauktioner.

- Jag har inga exakta siffror, men det brukar vara omkring 50-100 cyklar som auktioneras ut, berättar Björklöf.

Ordentliga cykellås viktiga

Hur kan man då förhindra att den egna cykeln blir stulen? Kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf har några goda råd.

- Såklart är det första jag kommer att tänka på att det är bra att låsa cykeln. Utöver det så kan man fundera ett hurdant lås man använder, vissa lås är kanske enklare att söndra än andra. Ett starkt lås är svårare att få upp eller klippa av.

Cykellås på en cykel i Borgå.
Bildtext Det är viktigt att satsa på ett starkt cykellås för att undvika stölder, säger Håkan Björklöf vid Borgåpolisen.
Bild: Yle/Katarina Lind

Dessutom bör man fundera på förvaringsstället. Risken för stöld kan vara mindre om cykeln placeras på en synlig plats eller i ett låst förråd. Det är också viktigt att anteckna cykelns ramnummer så att man kan meddela numret till polisen i händelse av stöld.

Alla polisanmälningar som kommer in registreras. Om inga misstänkta förövare finns är det tyvärr ganska lite polisen kan göra åt saken, konstaterar Björklöf. Om det finns ramnummer eller andra kännetecken kan man efterlysa cykeln. I övrigt gäller det bara att hålla ögonen öppna.

Ledsen pojke

Kira Floman-Andersson har också försökt ha ögonen öppna gällande båda av familjens cyklar. Hittills har hon ändå inte fått syn på dem. Hemma hos familjen finns för tillfället en ledsen son.

- Han blev helt tyst när jag berättade vad som hade hänt. Han började inte gråta, för det är inte hans stil. Sedan hjälpte han mig att leta. Jag såg nog hur han funderade, men han sa ingenting.

Slutligen hade sonen konstaterat att han nog "måste få en ny cykel då". Floman-Andersson håller med.

- Det vi har pratat om är hur vi inte kan göra det och det, för att cykeln är stulen. Som att fara ut med kompisarna och cykla. Och då kommer det som har hänt upp igen. Utan cykel klarar han sig inte.

cykeldäck med reflex
Bildtext Både nya och gamla cyklar intresserar tjuvarna. Arkivbild.
Bild: YLE/ Sandra Snellman
Programmet är inte längre tillgängligt
Borgåbon Kira Floman-Andersson om två cykelstölder som drabbat familjen.. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln