Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini: Tvångslagarna stal vårt väljarstöd

Från 2016
Uppdaterad 29.08.2016 16:32.
Timo Soini framför mikrofon
Bild: All Over Press

Sannfinländarna ser regeringens, i praktiken främst statsminister Juha Sipiläs (C), tvångslagar som den främsta orsaken till partiets nedåtgående trend i mätningarna av väljarstödet.

- Tvångslagarna var en ytterst dålig idé, och de många faserna i processen stod oss dyrt. De partimedlemmar och anhängare som motsatte sig dem hade rätt, sade partiordförande, utrikesminister Timo Soini då riksdagsgruppen i dag samlades till sommarmöte i Björneborg.

- Men slutresultatet, det nya avtalet, är bra, och kommer att leda till skattesänkningar på 515 miljoner. Jag tror att vi får tillbaks soffliggarna, sade Soini.

"Inte snegla på skospetsarna!"

Timo Soini tackade socialdemokratiska vereranen Erkki Tuomioja (SDP) för hans förslag om samarbete mellan oppositionspartierna. Den ringa genklang förslaget fick visar hur tandlös oppositionen är.

- Oppositionen är en grönsakssoppa, en saltlös sådan, och något som liknar kött simmar inte i den, menade han.

Så partimedlemmar och riksdagsledamöter som nu hänger läpp på grund av de dåliga siffrorna ska inte ge upp, och förläget bliga ner på skospetsarna utan modigt gå i svaromål, och möta de politiska angreppen.

Fart på språkexperiment

Sannfinländarna vill att de skolor i östra och norra Finland som vill inleda försök med att ersätta den obligatoriska svenskan med ett annat språk ska kunna göra det senast om ett år.

Sannfinländska riksdagsgruppen kommer att inleda påtryckningar på de andra regeringspartierna Centern och Samlingspartiet att så verkligen sker.

- Vi glömmer inte skrivningen i regeringsprogrammet om språkexperimenten. Vi är redan efter i tidtabellen, eftersom regeringens förslag skulle behandlas i riksdagen i våras, sade riksdagsgruppens första viceordförande Ritva "Kike" Elomaa.

Både riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho och Timo Soini var nöjda över den nuvarande lagstiftningen som gäller invandringen.

- Invandringspolitiken är nu både förnuftigare och striktare, sade Terho.

"Inga statliga anslag för Guggenheim"

I budgetförhandlingarna senare under den här veckan lovar Sannfinländarna hålla fast vid Lex Lindström, det vill säga att långtidsarbetslösa som har fyllt sextio år ska beviljas pension. Hur förslaget konkret utformas är ändå öppet.

Soini ironiserade över att till och med oppositionen nu nickar bifall, och ändå har socialdemokraterna innehaft arbetsministerns portfölj i de två tidigare regeringarna.

Sannfinländarna vill också att de som ännu betalar av skulder de erhöll under depressionen på 1990-talet befrias från oket. De måste få en andra chans, menade Soini.

En sak regeringspartierna inte ska diskutera i budgetmanglingen är statliga pengar till Guggenheimmuseet. Soini motsätter sig förslaget, och har fått som han tolkar det medhåll av Sipilä och finansminister Petteri Orpo (Saml).

- Så inga statliga pengar till Guggenheim, sade Soini och fick applåder av riksdagsgruppen.

Och då det gäller taxitrafiken och trafikbalken förutsätter Soini att regeringens förslag är enhälligt, annars blir det ingen trafikbalk.

Diskussion om artikeln