Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Existerande läkemedel kan kanske hjälpa i kampen mot zikaviruset

Från 2016
Uppdaterad 29.08.2016 18:41.
Mygga.
Bildtext Zikavirus sprids av myggor som finns på varmare breddgrader.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Inom forskarvärlden pågår en frenetisk kamp för att ta fram ett vaccin eller botemedel mot zikaviruset som sprider sig raskt över varmare delar av världen. Vid amerikanska universitet har man upptäckt att två läkemedelstyper som redan finns på marknaden möjligen kunde hjälpa till med att bekämpa viruset.

Forskarna testade hurdan effekt tusentals existerande läkemedel hade på zikaviruset.

- Idén med att koncentrera sig på läkemedel som redan finns på marknaden är att ett eventuellt botemedel mot viruset då kan tas fram betydligt snabbare, berättar Emily Lee vid Florida State-universitetet i USA.

Hon är en av huvudskribenterna till studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine den här veckan.

Forskare vid Florida State-universitetet
Bildtext Forskarna Emily Lee, Yichen Cheng, Sarah Ogden och Hengli Tang.
Bild: Florida State University

En av de granskade läkemedelstyperna stoppade den celldöd som zikaviruset förorsakar och en annan typ stoppade viruset från att föröka sig i vissa celler. Det här skedde alltså i laboratoriestudier på cellnivå. Ämnena kunde ges antingen förebyggande eller efter att cellerna hade utsatts för viruset.

Forskningsarbetet fortsätter

Jussi Sane, epidemiologisk expert vid Institutet för hälsa och välfärd THL, kallar det ett lovande första steg när det gäller att hitta ett botemedel mot det fruktade viruset.

- Vetenskapligt är det ett intressant resultat, men vad det leder till är ännu öppet, poängterar han.

Fastän ämnena fungerar positivt på cellnivå så behöver det nämligen inte betyda att de gör det i praktiken i djurtester eller hos oss människor.

- Vi försöker för tillfället säkerställa om effekten är densamma hos möss, säger Lee.

Hon tillägger att forskargruppen som bäst också modifierar en av de identifierade läkemedlen, ett läkemedel mot binnikemask, så att det möjligen kan göra större nytta i att bekämpa zikavirus hos människor.

- Det skulle vara fantastiskt om det fungerade, för det är ett billigt läkemedel som är lättillgängligt, också i utvecklingsländer.

Emily Lee
Bildtext Emily Lee i laboratoriet.
Bild: Florida State University

Dessutom har flera andra labb blivit informerade om upptäckten och de kommer också att försöka sig på att modifiera läkemedlen.

- Vi jobbar hur som helst mycket aktivt med att komma fram till en lösning så snart som möjligt. Det är en utmaning, men behovet av ett läkemedel mot zikaviruset är också mycket stort, kommenterar forskaren Emily Lee.

Innan man vet om de här försöken kommer att lyckas är det också viktigt att forskare över hela världen jobbar på att försöka stoppa zikaviruset på andra sätt, tillägger hon.

Tills vidare är det bästa sättet att minska infektionsrisken att begränsa de myggpopulationer som sprider viruset.

Vaccin testas också

För tillfället testar det amerikanska läkemedelsföretaget Inovio Pharmaceuticals ett så kallat dna-vaccin mot zikaviruset på den karibiska ön Puerto Rico, och i oktober börjar man testa ett mer traditionellt vaccin mot sjukdomen.

Dna-vaccinet bygger på ny teknik. Forskare använder cirkelformade dna-molekyler, eller plasmider, för att bära gener som gör att kroppen börjar producera vissa zikavirusproteiner, och det här får kroppens immunförsvar att aktivera sig mot viruset. Effekten har påvisats i djurtester.

Zikaviruset började förekomma på allvar i maj i Brasilien och har nu dykt upp i flera andra länder med varmt klimat.

Få finländare drabbade

Viruset orsakar inga allvarliga komplikationer hos vuxna, men kan orsaka microcefali hos barn vars mödrar har burit på zikasmitta under graviditeten. Barn som föds med microcefali har onormalt små huvuden och ofta svåra utvecklingsstörningar.

Det har också konstaterats ett samband mellan viruset och den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom. Den leder till förlamningar i armar och ben.

Hittills har sex finländare blivit infekterade av zikaviruset utomlands. Åtminstone en av dem var en gravid kvinna.

Diskussion om artikeln