Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Blir jättetufft att göra ultralokal journalistik" - VN:s och ÖN:s redaktioner halveras

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 07:40.
Huvudförtroendeman Johanna Lemström. Thomas Sundström är nyhetschef på Västra Nyland.
Bildtext Västra Nyland och Östnyland i framtiden ska vara ultralokala. På det sättet kan man säga att det satsas på lokaljournalistiken, säger huvudförtroendemannen Johanna Lemström bittert.
Bild: Yle/Marica Hildén

Lokaltidningarna Västra Nyland och Östnyland kommer i framtiden att vara ultralokala. Men med tanke på hur många som får gå kommer det att bli tufft, konstaterar huvudförtroendemannen som nu bryter tystnaden. Arbetsgivaren tiger fortfarande.

KSF Media- som ger ut Hbl, Östnyland och Västra Nyland- meddelade förra veckan att bolaget sparkar ett tjugotal journalister och drar ner på utgvningstätheten. ÖN och VN kommer att bli tvådagarstidningar och redaktionerna halveras i både Borgå och Ekenäs. Bolagsledningen har hittills vägrat kommentera tidningarnas framtid.

Västra Nyland och Östnyland ska i framtiden vara ultralokala. På det sättet kan man säga att det är en satsning på lokaljournalistiken, säger Johanna Lemström bittert.

Också facket har varit väldigt restriktivt i sina kommentarer, men huvudförtroendemannen Johanna Lemström bryter nu tystnaden. Lemström berättar att Västra Nyland och Östnyland i framtiden ska vara ultralokala.

- På det sättet kan man säga att det är en satsning på lokaljournalistiken, säger Lemström bittert. Men med tanke på hur många som får gå och hur få som blir kvar kommer det att bli jättetufft.

Lemström konstaterar att papperstidningen är viktig för bland andra Ekenäsborna. De är vana med att få sin morgontidning.

- Läsarna får i framtiden sina nyheter mera sällan och de kommer inte att vara lika uppdaterade. Läsarna är vana att ha kompisen på frukostbordet.

Svenska lokaltidningskoncernen Mittmedia kan under de närmaste åren komma att säga upp 75 procent av koncernens journalister.

Svenska lokaltidningskoncernen Mittmedia kan under de närmaste åren komma att säga upp 75 procent av koncernens journalister och göra om alla Mittmedias dagstidningar till gratistidningar. Det skulle betyda att dagstidningarna försvinner från ett 60-tal kommuner i Sverige.

Men motsvarande utveckling är inte aktuell i Nyland, säger Lemström.

- Det har jag inte fått några indikationer på. Det är meningen att Västra Nyland och Östnyland ska vara tidningar som man prenumererar på.

Det kommer också att bli dagsutdelning av på vissa områden.

ÖN och VN kommer nu att bli tvådagarstidningar. Men en utgivningstakt på två gånger i veckan är inte tillräckligt, anser Lemström.

- Facket försökte få igenom en utgivning på tre dagar, men det gick inte på grund av postens kommande nedskärningar i antalet utdelningsdagar. Det kommer också att bli dagsutdelning på vissa områden. Allt beror inte på KSF Media.

Det är bittert att förlora varannan journalistkollega i Ekenäs och Borgå.

- Det är otroligt tungt. Det är fina, värdefulla vänner och kolleger som får gå. Det känns jobbigt att de ska vara tvungna att sluta.

Det är otroligt tungt. Det är fina, värdefulla vänner och kolleger som får gå. Det känns jobbigt att de ska vara tvungna att sluta.

Diskussion om artikeln