Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo bokmässa slår rekord redan en månad innan

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 11:11.
Åbo bokmässa
Bildtext Åbo bokmässa 2014.
Bild: ARTO.TAKALA

Finlands äldsta bokmässa kommer i år att ha närmare 700 uppträdanden, över 450 enskilda programpunkter och rekordmånga förlag - hela 41 stycken.

Många kända författare deltar, bland annat deckarförfattarna Donna Leon och Denise Rudberg, författarna Henrika Andersson, Peter Sandström och Heidi von Wright med åboländsk koppling, och Wladimir Kaminer som är en av Tysklands mest lästa författare. Men på mässan finns också många debutanter, bland annat Yle-redaktören Eva Frantz, som ger ut sin deckare i skärgårdsmiljö.

- Många nya författare kommer att vara mer kända efter mässveckoslutet, säger programchef Jenni Haukio, och många kommer säkert att bli välkända författare så småningom. Jag måste läsa och har läst mycket nu inför mässan, vilket jag är glad för, men jag har inte så mycket tid under mässveckoslutet att jag skulle hinna träffa alla blivande världskända författare.

jenni haukio
Bildtext Jenni Haukio.
Bild: Yle/Andy Ödman

Fastän antalet förlag slår nytt rekord så är det bara ett finlandssvenskt förlag som är med; Schildts & Söderströms. Dessutom deltar många finlandssvenska författare genom Finlands svenska författareförening (FSF) och Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Men Förlaget, Vilda, Scriptum och många andra finlandssvenska förlag saknas.

- För att förlagen ska kunna delta i mässor måste de ha personal och resurser, säger informationschef Elisabeth Jansson från Schildts & Söderströms. Ju större man är desto större muskler har man.

Det blir svenskspråkigt program i flera repriser både på lördag och på söndag. Dessutom blir det bokorientering för skolelever, litteraturcirklar och bokträffar, och årets positivaste Åbobo utnämns.

Årets teman är Tyskland och Satakunta

Tysk litteratur och landskapet Satakunta är årets teman. De 13 tyskspråkiga författarna är från Tyskland eller Schweiz, men många har kopplingar till Finland och till Åbo. Gemensamt för flera av dem är att de skriver om invandring och om att vara en del av samhället.

Satakunta deltar i mässan med en hel avdelning. och då handlar det inte bara om litteratur, utan om kultur i ett vidare perspektiv.

- Vi har någonting för alla, intygar landskapdirektör Pertti Rajala. Bland annat får spädbarn med sina föräldrar vara med om färgbad för barn. Det är en uppfinning från Satakunta, som har spridit sig till många andra platser.

Färgbad vid Kuntsis museum i Vasa
Bildtext Färgbad för barn är en del av Satakuntas kulturutbud.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Enligt dialektdiktaren Heli Laaksonen borde man egentligen inte tala om en bokmässa, för det handlar ju inte om pärmar, papper och sidor, utan att då du öppnar en bok öppnar sig samtidigt livets hela mångfald för dig. Du kan träffa spännande personer, och ofta kan du stöta på Republikens presidents fru Jenni Haukio.

- Kirjamessut ei ol pelkästäs kirjamessut, vaa nee o myäski elämämenomessut. Siäl näke ajankohtassi aihei, kuule hauskoi ja kiinnostavi haastattelui, treffa jännittävi ihmissi, hyvi usse myäski Valtakunnan Jennin!, som Laaksonen uttrycker det på dialekt.

Laaksonen kommer på bokmässan att tillsammans med Elina Wallin ge ut världens första barnbok skriven på Björneborgsdialekt.

Bokmässan i Åbo hålls 30.9 - 2.10 i Åbo Mässcentrum.

Heli Laaksonen.
Bildtext Heli Laaksonen.
Bild: Yle/Linus Hoffman
Elina Wallin.
Bildtext Elina Wallin.
Bild: Yle/Linus Hoffman
Det går inte att få dialektförfattarna Elina Wallin och Heli Laaksonen att stå stilla samtidigt.
Bildtext Det går inte att få dialektförfattarna Elina Wallin och Heli Laaksonen att stå stilla samtidigt.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Artikeln är korrigerad 30.8.2016 kl.11.10. I den ursprungliga artikeln stod det att två finlandssvenska förlag är med om mässan, men det är universitetet Åbo Akademi som deltar på mässan, inte förlaget.

Diskussion om artikeln