Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Avhandling: Fotbollen ett verktyg vid integration

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 09:55.
Mikko Latvala har skrivit en gradu om integration genom fotboll
Bildtext Mikko Latvala har skrivit en gradu om integration genom fotboll
Bild: Yle/Jonny Smeds

Fotboll hjälper invandrare komma in i samhället. Det visar en pro gradu-avhandling av Mikko Latvala.

Mikko Latvala presenterade i måndags sin rykande färska pro gradu-avhandling i Vasaarenan. Avhandlingen handlar om hur fotboll kan användas för att integrera invandare i samhället.

- Ämnet kom som en beställning från VPS till Vasa universitet. Ämnet passade mig väldigt bra. Jag är intresserad av fotboll, invandring och mångkultur, säger Latvala, som studerar social- och hälsovårdsadministration vid Vasa universitet.

Som yngre spelade Latvala själv fotboll i sin dåvarande hemstad Tammerfors. I dag följer han med fotbollen som åskådare.

Mikko Latvala har skrivit en gradu om integration genom fotboll
Bild: Yle/Jonny Smeds

I sin avhandling intervjuade Latvala tio VPS-juniorer med invandrarbakgrund i åldern 10-17. Latvala ville ta reda på hur fotboll kan hjälpa invandrare att integreras i samhället.

- Fotboll och träningar har hjälpt ungdomarna med att utveckla språkkunskaper och att förstå hur sociala normer fungerar i Finland, säger Latvala.

Fotboll eller ishockey?

I Vasa fotbollsdistrikt spelar ungefär 8 100 personer varav 450 spelare med utländsk bakgrund. Det är ungefär fem procent av alla fotbollsspelare i distriktet.

Är fotboll bättre på att integrera än till exempel ishockey eller innebandy?

- Fotboll är ganska förmånligt och många invandrare känner till fotboll. Det är inte så många invandrare från till exempel Afrika som spelat ishockey. Det handlar om det sociala, inte själva sporten, säger Latvala.