Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HBL: Ryssland ville inte ha Thors på OSSE-post

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 07:08.
Astrid Thors
Bild: Yle/Eva Frantz

Ryssland har inte haft något intresse av att förlänga Astrid Thors mandat som minoritetsombudsman vid Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE, skriver Hufvudstadsbladet.

Till minoritetsombudsmannens uppgifter hör att förebygga och lindra spänningar rörande nationella minoriteter i medlemsländerna.

Brett stöd bland medlemsländer

Astrid Thors avslutade den 19 augusti sitt arbete som minoritetsombudsman för OSSE i Haag.

Thors valdes för tre år sedan till posten. Hennes förordnande skulle förlängas till 2019, och inom medlemsländerna uppges det ha funnits ett brett stöd för hennes arbete.

Astrid Thors företrädare på posten har alla suttit mellan åtta och sex år.

Enligt HBL blev Ryssland negativt inställt efter att Thors hade kommit med ett uttalande där hon bekymrade sig för tatarernas situation och läget på Krimhalvön.

Enligt HBL vill Astrid Thors inte kommentera situationen.

– Det enda jag vill säga är att läget inom OSSE är annorlunda än vad det tidigare har varit och att det kan vara svårt att få till stånd konsensusbeslut, säger Thors till HBL.

Kritiserades för "ensidig ställning"

Thors följde med och kommenterade det spända läget i Ukraina och på Krimhalvön våren 2014 i samband med Rysslands ockuppering och annektering av Krim.

Thors reste också till Krim för att kunna fungera som rådgivare under förhandlingar kring en ny språklag.

- Folket på Krim, särskilt Krimtatarerna och ukrainare, har en riskfylld sits. Jag uppmanar myndigheterna att avhålla sig från handlingar som leder till att människor utesluts från arbetsmarknaden eller tvingar dem att avstå från sin egendom, skrev Thors i ett pressmddelande i april 2014.

Thors kommentarer möttes av rysk kritik och det ryska utrikesministeriets talesman Alexander Lukasjevitj krävde en ändring i Thors "ensidiga ställning".

Artikeln har uppdaterats 07:04 med bakgrundsinformation.

Diskussion om artikeln