Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Professor: Vårt beroende av teknologi gör oss sårbara

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 08:47.
USA:s senat godkände s.k. spionlag
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Samhället blir allt mer uppkopplat hela tiden och medan det å ena sidan innebär enklare och snabbare förbindelser innebär det också en större sårbarhet. Om datakommunikationerna helt slås ut innebär det stora problem inom alla samhällssektorer, men de senaste årens händelser både in- och utrikes har gjort att medvetenheten om riskerna har ökat.

- Man kan nog tala om en kulturförändring när det gäller synen på cybersäkerhet i samhället, säger Jarno Limnell, professor i cybersäkerhet vid Aalto-universitetet.

Han nämner de senaste årens omfattande strömavbrott till följd av oväder men också cyberattacker som direkt går att koppla till en främmande stat.

Det är bland annat därför man nu jobbar allt mer på att både kartlägga riskerna men också utarbeta ersättande system.

- Då samhället blir mer beroende av någonting är baksidan alltid den att vi också blir mer sårbara, säger Jarno Limnell.

Övning ska höja beredskapen

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland kommer att hålla en större beredskapsövning i november, där man just kommer att simulera att både el- och datanäten inte fungerar.

- Hur fungerar vårt samhälle om betalningstrafiken inte fungerar, det går inte att köpa resebiljetter eller ens beställa tid till hälsostationen, säger Tarja Wiikinkoski, direktör för räddnings- och beredskapsärenden på Regionförvaltningsverket för västra och inre Finland.

Direktör Tarja Wiikinkoski vid Regionförvaltningsverket vid västra och inre Finland.
Bildtext Tarja Wiikinkoski.
Bild: Yle/Filip Stén

Det gäller i första hand att ta det lugnt och acceptera att allting inte fungerar lika smidigt som vanligt.

- De flesta av oss klarar säkert några dagar utan el- och datatrafik, men för längre perioder utan fungerande infrastruktur krävs god samarbetsanda, förtroende och att informationen går fram, säger Tarja Wiikinkoski.