Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Playoffkollapsen spökar fortfarande för Kari Lehtonen: ”Kan inte förklara vad som hände”

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 09:24.
Kari Lehtonen står på isen.
Bildtext Kari Lehtonen fick axla ansvar under Stanley Cup-slutspelet (arkivbild).
Bild: All Over Press

Dallas Stars Kari Lehtonen såg ut att befästa sin plats som förstemålvakt under NHL-slutspelet på våren. Men i en avgörande sjunde match mot St. Louis Blues släppte han in tre mål på åtta skott – något som han inte klarat av att släppa.

Lehtonen och Antti Niemi gör tillsammans upp en duo som på papper borde vara en av de starkaste i hela NHL. Men efter kollapsen då det gällde som mest har Stars plötsligt funnit sig i en svår sits: Vem ska vakta målet nästa säsong?

Varken Lehtonen eller Niemi imponerade tillräckligt mycket för att garantera sin plats som etta under slutspelet, åtminstone före den sjätte matchen mot St. Louis Blues i kvartsfinalsserien. Där stoppade Lehtonen 35 av 37 skott med ryggen mot väggen och en avgörande game seven hägrade.

"Måste gå vidare"

Efter åtta skott på mål av St. Louis stod det 3-0. Lehtonen fick ge utrymme åt Niemi och Dallas förlorade matchen – och matchserien. En händelse som Lehtonen inte ännu heller kan släppa.

– Jag har tänkt på det hela sommaren, men har inget svar. Jag kan inte förklara vad som hände, berättar Lehtonen för Dallas News.

Antti Niemi och Kari Lehtonen spelar i NHL-klubben Dallas Stars.
Bildtext Kari Lehtonen ger plats för Antti Niemi.
Bild: Tim Spyers/Icon Sportswire/All Over Press

– Så är det att vara målvakt. Därför är det viktigt att hållas på rätt köl så gott som det går. Jag måste gå vidare och jag mår bra för tillfället, fortsätter burväktaren.

Dallas GM Jim Nill har sagt att klubben kommer att köra samma system också den kommande säsongen, där både Lehtonen och Niemi delar på ansvaret. Båda målvakterna vann 25 matcher var under grundserien.

Expert: Las Vegas ställer till det för Dallas målvaktsplaner

Trots det tror Dallasinsidern Mike Heika att Stars kommer att göra en helvändning under säsongens gång.

– Att köra med både Lehtonen och Niemi är ett smart drag, det fungerade helt OK förra säsongen. Ifall de får en bra start på säsongen så kommer det att vara lätt att sälja ena, skriver Heika.

– Inför utvidgningsdraften (eng. Expansion Draft) kan Dallas endast skydda den ena målvakten, vilket kommer att leda till oväntade spelaraffärer, fortsätter han.

Varken Kari Lehtonen eller Antti Niemi är uttagen till lejonens World Cup-trupp. Det är däremot Esa Lindell, som Heika uppskattar att kommer att få en allt större roll i Stars under den kommande säsongen.

– Han är en spelare som kan hjälpa till i defensiven, som är ett av lagets största svagheter för tillfället, skriver Heika.

Diskussion om artikeln