Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsmästaren vill ta den akademiska vägen till NHL

Från 2016
Uppdaterad 31.08.2016 13:52.
Kasper Björkqvist spelare i fjärde kedjan vid JVM.
Bildtext Kasper Björkqvist (arkivbild).
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Ryssland utjämnar finalen i U20-VM med sex sekunder på klockan. Publiken tystnar, referenterna suckar djupt, unglejonen traskar av isen med sänkta huvuden. Utom Kasper Björkqvist som stannar vid svenska TV 4:s kameragrupp och konstaterar att det ordnar sig och att Finland bombsäkert kommer att vinna.

Killen som personifierade den enorma inre styrkan och tron på sig själv som tog Finland hela vägen till guld på hemmais. Så minns idrottspubliken Kasper Björkqvist. I och med att Kasper hörde till grovjobbarna i laget och inte fick uppmärksamhet ens i närheten av första och andra kedjans storstjärnor, så var det för många det första intrycket de fick av Esbokillen.

Och som så ofta så visar sig det första intrycket stämma. Högeryttern som fyllde 19 år i sommar är en ung man som inte räds utmaningar och ser dem som möjligheter istället för risker eller problem. Det är också med den attityden som den 186 cm långa 90 kg tunga Kasper går in i varje situation i rinken – när pucken faller till isen så kan det göra ont att försöka nå den före herr Björkqvist. Det finns inga steg bakåt i hans personliga spelbok.

Universitetshockey på högsta nivå

En stark tro på sig själv och en orubblig arbetsmoral kommer nog också att behövas när Kasper Björkqvist den här hösten inleder universitetsstudierna och ishockeyn i Providence College. Ett 99 år gammalt universitet i USA:s minsta delstat, Rhode Island, på den amerikanska östkusten.

Providence College Friars hör till topplagen inom Hockey East, en av de sex konferenserna i den högsta divisionen för universitetshockey. I Hockey East spelar Providence med bland annat Boston University, Boston College, Notre Dame och UMass Lowell – alla lag som varje år på allvar kämpar om att vinna NCAA-mästerskapet.

Providence korades till bästa universitetslag i USA senast 2015. Då slog Friars ett annat East-lag, Boston University, i den nationella finalen.

Målsättningen skrivs med tre bokstäver

Att spela universitetshockey och få en god akademisk utbildning på samma gång är ändå inte det egentliga målet för den före detta eleven från Mattlidens gymnasium. Det är NHL som skall finnas i slutändan på vägen som inleds denna höst. NHL-lagen följer minutiöst med NCAA:s högsta division och en ständig ström av spelare går från de akademiska rinkarna till världens bästa ishockeyliga.

Den regerande Stanley Cup-mästaren Pittsburg Penguins reserverade Kasper i sommar i andra omgången, som nummer 61. Historiskt sett brukar spelare som reserveras under de två första omgångarna ha utmärkta möjligheter att få sin chans i NHL. Än en gång dags för Kasper Björkqvist att se möjligheter och inte backa för något eller någon. Det skall alltså inte alls vara trevligt att möta den här killen i rinken.

Programmet är inte längre tillgängligt