Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vårdreformen: "Huvudstadsregionen borde komma med något nytt!"

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 12:14.
Kommunvapen för Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.
Bildtext Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla vill bilda eget vårdområde.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

I fredags presenterade kommunerna i huvudstadsregionen sitt förslag till ett eget vårdområde. Expert vid Kommunförbundet undrar vad det nya är i förslaget.

- Jag har förståelse för att huvudstadsregionen vill ha en egen lösning. Regionen skiljer sig ändå ganska mycket från resten av landet, säger Kia Leidenius, som är sakkunnig vid Kommunförbundet.

Vad är det nya? Lite mer kött på benen skulle jag nog ha velat ha.

― Kia Leidenius, sakkunnig, Kommunförbundet

Leidenius har speciellt förståelse för att huvudstadsregionen själv vill ta hand om tjänsterna som regionförvaltningsverket producerar. När det gäller social- och hälsovården undrar hon vad det nya är i förslaget.

- De kom kanske inte med något nytt. De kan fortsätta producera själva, köpa av andra eller fortsätta samarbeta. Så vad är det nya? Lite mer kött på benen skulle jag nog ha velat ha.

Godkänd i tre kommuner

På måndag godkände stadsstyrelserna i Esbo, Vanda och Grankulla förslaget. Helsingfors bordlade ärendet till nästa vecka. Grankulla ska behandla ärendet på onsdag.

Nu finns det ju risk att andra städer också vill göra det här och undrar varför de inte får hålla kvar social- och hälsovården i offentlig regi när huvudstadsregionen får det.

― Kia Leidenius, sakkunnig, Kommunförbundet

Tidtabellen kring det egna vårdområdet har varit pressad. Det var i våras som stadsdirektörerna i huvudstadsregionen meddelade att de vill ha en egen lösning. De hade några månader på sig att komma fram med en lösning och presentera den.
Den tajta tidtabellen syns också i slutresultatet.

Kia Leidenius
Bildtext Kia Leidenius, sakkunnig vid Kommunförbundet, hade önskat att stadsdirektörerna i huvudstadsregionen hade kommit med något nytt.
Bild: Yle/Carina Bruun

- De har inte nämnt något om valfrihet, som är en central del i reformen. De hade kunnat komma med något nytt om varför de vill ha den här speciallösningen. Nu finns det ju risk att andra städer också vill göra det här och undrar varför de inte får hålla kvar social- och hälsovården i offentlig regi när huvudstadsregionen får det.

Hur har svenskan beaktats?

- I det här pappret har den inte nämnts överhuvudtaget. Hoppas de kommer att tänka på det i framtiden.

Hur stora chanser har speciallösningen att hinna med i lagförslaget?

- Lagförslaget ska på remissrunda senast på onsdag, enligt de nuvarande planerna. Jag ser det inte som så realistiskt att man hinner förvandla lagförslaget till paragrafer nu. Men ska speciallösningen med, borde man ha presenterat det lite tidigare.

Enligt Leidenius kan huvudstadsregionens speciallöning eventuellt komma som ett tillägg senare i höst.

- Men det blir svårt för i synnerhet huvudstadsregionen, men också för Nyland att ta ställning till lagpaketet om en så här viktig bit saknas.

Jag ser det inte som så realistiskt att man hinner förvandla lagförslaget till paragrafer nu.

― Kia Leidenius, sakkunnig, Kommunförbundet

Kan huvudstadsregionens speciallösning skjuta upp vårdreformen ytterligare?

- Det finns den möjligheten om man tycker det är så viktigt att man vill ha med det i lagpaketet. Vi har ju sett tidtabellen för vårdreformen skjutas upp ett antal gånger, så nog är det väl möjligt att den skjuts upp igen.

Femkantens hälsostation

Huvudstadsregionen sätter sig på tvären - vill bilda eget vårdområde

Stadsstyrelserna behandlar förslaget nästa vecka.