Fenomenet ”Hijrat al facebokiyin” fick rekordmånga irakier att fly till Finland

Delade videor, smarttelefoner och Facebook har ersatt dyra telefonräkningar och hemliga brev hem till Irak. Landsmännens bilder från Europa är en av orsakerna till att många unga irakier 2015 vågade ge sig av på den farliga resan.
De flesta Irakier som anlände till Finland under flyktingkrisen 2015 var unga män under 25 år. En del av också barn och kvinnor.
En ny omfattande rapport vid Arbets- och näringslivsministeriet presenterar den irakiska minoriteten i Finland och hur irakier har kommit hit.
Irakier kallar folkvandringen för facebookgenerationens emigration - "Hijrat al facebokiyin".
Rapporten som heter "Poikkeustilan sukupolvet - Irakilaispakolaisuus Suomessa" pekar ut många orsaker till att rekordmånga irakier valde att ge sig av från sitt hemland och söka asyl i Europa i fjol.
Forskningen bygger på etnografiska observationer och intervjumaterial från olika håll i Finland, Europa och Irak.
Irakiska föräldrar uppmanar barnen att åka
De mest självklara orsakerna till flykt från Irak är instabilt säkerhetsläge, terrordåd och brist på basservice som vatten och el.
Men 2015 fanns också nya fenomen som gjorde beslutet att ge sig av lättare.
Fler irakiska föräldrar började uppmana sina barn att ge sig av. Föräldrarna var oroliga att deras unga skulle råka offer för våld och brott.
En del oroade sig också för att de skulle värvas av beväpnade grupper eller ligor inom organiserad brottslighet.
Människosmugglarnas tjänster allt förmånligare
Samtidigt rasade också kostnaderna för flykten. Många irakier betalade mindre än 3 000 euro för att komma till Finland.
Abu Rana betalade 1 500 dollar åt sina smugglare, enligt rapporten. Han flydde från Bagdad till Turkiet där han stannade i ett år och fortsatte sedan vidare till Grekland och Finland.
”Förhållandena i Turkiet var mycket svåra och det fanns inget hopp om att det skulle bli bättre. Vi såg vår chans då dörrarna till Europa öppnades och syrierna började fly genom Turkiet. Vi valde Finland för att vi hade hört om landet på Facebook och andra internetsidor” (Abu Rana, född i Bagdad 1974)
Enligt rapporten har rädslan för att ge sig av från Irak skingrats samtidigt som kontrollen har lättat. Europa öppnade också sina dörrar på ett unikt sätt 2015. Det hade aldrig tidigare hänt i modern historia.
Många irakier säger att en inspiration var Tysklands förbundskansler Angela Merkels positiva uttalanden om asylsökande i september 2015.
Också Turkiets roll har varit central. Under en längre tid har Turkiet sett genom fingrarna på människosmugglarnas verksamhet.
Hijrat al facebokiyin - facebookgenerationens emigration
Enligt rapporten har rädslan för att ge sig av från Irak skringrats. Under sommarmånaderna 2015 uppstod ett nytt fenomen. Plötsligt fanns rapporter från finländsk och europeisk vardag i irakiernas liv på ett aldrig tidigare skådat sätt.
Asylsökande irakier öppnade diskussionsgrupper på facebook och i andra sociala medier.
De filmade och fotade med sina smarttelefoner och delade materialet i sociala medier. Fler irakier började tala om ”Hijrat al facebokiyin”, facebookgenerationens emigration.
För äldre generationer hade det här inte varit möjligt. Under Saddam Husseins regim (1979–2003) höll irakier som flytt till Europa kontakt med nära och kära i hemlandet med hemliga brev som förmedlades av kurirer.
Staten avlyssnade utrikessamtalen och de som flytt landet var rädda för Baathpartiets farliga angivare.
Efter att de USA-ledda koalitionen fällde Saddams regim tog det ett tag för internet och infrastruktur att sprida sig.
Facebook och Google lanserade tjänster på arabiska 2009 och smarttelefonernas prisnivå blev överkomlig i Irak under åren 2012-2013.
Därför kunde asylsökande irakier i Europa dagligen ladda upp hundratals videor och bilder från sin vardag i sociala medier dagligen under sommarmånaderna 2015.
De tipsade om de bästa rutterna och förmånliga och bra människosmugglare. De presenterade sina nya länder och flyktingförläggningarna.
Också smugglarna gav sig ut i sociala medier för att göra reklam och informera om priser.
Vi anländer på 45 minuter och garanterar er säkerhet, pris 2 600 euro. Bokningar Abu Hakim. Tel 05315112186
― Facebookanvändaren Abu Jarrah al-Iraqi
”Vi bjöd med både familjer och unga män. Vi åkte iväg från Bagdad i slutet av oktober och fortsatte resan med en fritidsbåt från Turkiet till Tyskland. Pris 4 500 euro, under tvååringar gratis och andra [minderåriga] till halva priset. Vi åker iväg från Marmaris i Turkiet mot Rhodos i Grekland. Båtfärden räcker sex timmar.” (användaren Muhammad Mughtarib's Facebook-sida 28.9.2015)
”Vi fortsätter trafikera, sjumeters snabbåt för tio resenärer. Vi anländer på 45 minuter och garanterar er säkerhet, pris 2 600 euro. Bokningar Abu Hakim. Tel (Från Turkiet) 05315112186" (Användaren Abu Jarrah al-Iraqis Facebook-sida 30.9.2015)
Populärkultur kring videodagböcker från flykten
Vissa irakier blev kändisar då de publicerade videodagböcker från sin resa och vardagen i det nya landet.
Ett slags irakisk populärkultur kring asylsökande uppstod i sociala medier. En del av materialet kom från Finland.
Men materialet hade också en skuggsida. Fler videon påstod sig visa asylsökande som gjorde sig skyldiga till krigsbrott eller annat våld i Irak. Vissa har gett upphov till brottsutredningar.
Turbulent i Irak sedan USA störtade Saddam Hussein
Forskningsrapporten är den första i sin omfattning som behandlar irakiskt flyktingskap i Finland och i närhistorien.
Det irakiska samhället har genomgått en lång tid av turbulens med flera krig och perioder av svåra internationella ekonomiska sanktioner. För irakierna har följderna blivit dramatiskt försämrade levnadsvillkor.
Efter att den USA-ledda koalitionen med Bush i spetsen störtade Saddam Hussein och hans regim 2003 uppstod ett säkerhetsvakuum.
Den irakiska politiken började fokusera på etnicitet och trossamfund. Det här ledde i sin tur till våldsamheter och omfattande befolkningsförflyttningar.
Efter ockupationen har Irak lidit av en kontinuerlig våldsspiral. Läget har blivit ännu blodigare sedan terrororganisationen IS erövrade stora delar av landet 2014.
Forskningsrapporten är gjord av forskaren Marko Juntunen.
Irakierna i Finland
- År 2014 bodde närmare 13 000 personer med irakisk bakgrund i Finland, enligt Statistikcentralen.
- Majoriteten av dem bodde i Nyland, Egentliga Finland och Birkaland.
- De flesta finlandsirakierna är araber och kurder och shia- eller sunnimuslimer.
- År 2015 anlände 15 400 irakiska asylsökande, och nästan tusen ansökte om medborgarskap.
- Åren 2013–2015 fick 400–550 irakier medborgarskap varje år.
Källa: Rapporten Poikkeustilan sukupolvet - Irakilaispakolaisuus Suomessa