Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hymyilevä mies - Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv tävlar om Nordiska rådets filmpris 2016

Från 2016
Uppdaterad 31.08.2016 11:11.
Hymyilevä mies - filmplanschen på vilken huvudpersonerna tittar rakt in i kameran.
Bildtext Kommer den finska filmen om boxaren Olli Mäki att slå knock out på Nordiska rådets filmprisjury?
Bild: B-Plan Distribution

Som så ofta visar kandidaterna till Nordiska rådets filmpris att det görs oerhört fina filmer i Norden. Och som så ofta är det skildringar av män i olika åldrar som trängs i täten.

Island, som vunnit priset de två senaste åren, bidrar denna gång med Rúnar Rúnarssons Þrestir - Sparrows. En prisbelönt skildring av en urban tonåring som skickas ut till landsbygden för att skapa en ny tillvaro tillsammans med sin oengagerade far och bekymrade farmor.

Från Norge kommer Joachim Triers första internationella film Louder than Bombs – en stjärnspäckad studie i sorg och saknad.

När den hyllade krigsfotografen Isabelle uppmärksammas i en retrospektiv utställning dras uppmärksamheten även till det faktum att hennes död inte var någon olycka. Maken (Gabriel Byrne) och äldsta sonen (Jesse Eisenberg) har hela tiden varit medvetna om att hon valde att dö, men nu börjar det vara dags att låta även yngste sonen (Devin Druid) få veta sanningen.

Gabriel Byrne och Devin Druid  Louder than Bombs.
Bildtext Gabriel Byrne och Devin Druid spelar far och son i den norske regissören Joachim Triers Louder than Bombs
Bild: Jacob Ihre, Motlys AS

Långfilmsdebutanten Magnus von Horn representerar Sverige med dramat Efterskalv som skildrar bondsonen Johns desperata försök att återanpassa sig till livet efter att ha avtjänat ett längre straff för ett brott han begått.

Fadern kämpar med att försöka vara som vanligt, lillebror Filip skämtar om det skedda, farfar lever i sin egen lilla värld, lärarkåren är påtagligt obekväm och klasskamraterna visar öppet sitt hat.

Frågan är om John överhuvudtaget har en chans? Sångaren Ulrik Munther gör en oerhört stark insats i huvudrollen.

Sångaren Ulrik Munther blir intervjuad.
Bildtext Ulrik Munther slog igenom i Melodifestivalen och övertygar nu som skådespelare.
Bild: Yle / Hanna Othman

Även Danmark bidrar med en skildring av utsatta unga män i och med Martin Zandvliets Under Sandet - en fiktionalisering av verkligheten i skuggan av det andra världskriget.

När det är dags att rensa de jylländska stränderna från minor går uppdraget till tyska krigsfångar - unga pojkar med dystra framtidsutsikter.

Under sanden
Bild: ©2014 Henrik Petit for Nordisk Film

Och Finland då? Inte helt oväntat heter det inhemska bidraget Hymyilevä mies - Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv och regissören Juho Kuosmanen har därmed än en gång anledning att le brett. Frågan är om det finns något som kan stoppa det segertåg som inleddes med segern i Cannes i våras?

Filmen om boxaren Olli Mäki (Jarkko Lahti) som 1962 drabbar samman med den amerikanske boxaren Davey Moore i en uppmärksammad match har alla förutsättningar att bli både en klassiker och en publikfavorit. Det svartvita fotot är snyggt, berättargreppet stramt och stämningen underbart varm.

Finska boxningseliten tar emot amerikanska gäster på flygfältet.
Bild: Sami Kuokkanen

Diskussion om artikeln