Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kanerva: Thors avgång ett bakslag för OSSE och en besvikelse för Finland

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 13:32.
Ilkka Kanerva, Samlingspartist och ordförande i försvarsutskottet
Bild: Alexander Shalgin/All Over Press

Riksdagsledamot Ilkka Kanerva (Saml) anser att det är beklagligt att Astrid Thors mandat som minoritetsombudsman vid Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE inte fortsätter. Också utrikesminister Timo Soini beklagar det som skett, och konstaterar att det inte fanns möjligheter för ett enhälligt beslut.

Det är Rysslands motstånd som ligger bakom Thors avgång, skriver Hufvudstadsbladet.

Kanerva konstaterar att Astrid Thors strävat efter att sköta sitt uppgift omsorgsfullt och i enlighet med OSSE:s principer.

- Det är ett bakslag för OSSE och en besvikelse för Finland att Thors inte fortsätter med sitt jobb. Vid OSSE har det inte varit brukligt att man lämnar sitt arbete i mitten av en mandatperiod. Det är nog fråga om ett undantag, sade Kanerva i Radio Suomi.

"Det finns inget officiellt ställningstagande"

Astrid Thors har varit verksam i tre år som minoritetsombudsman och kommer inte att ansöka om att få fortsätta.

Enligt HBL utryckte Thors i våras sin oro över krimtatarernas situation vilket ledde till en ilsken reaktion från Ryssland.

Ilkka Kanerva säger att minoritetsombudsmannen av förståeliga skäl har uppmärksammat krimtatarernas situation, och att Ryssland har irriterat sig över det. Inga officiella ställningstaganden har dock framförts.

Enligt Kanerva har Finlands utrikesministerium gjort allt för att Thors skulle ha möjlighet att fortsätta på sin post.

Han ser det som förargligt också ur OSSE:s synvinkel eftersom det handlar om krävande uppgifter och det tar tid att sätta sig in i arbetet. Han konstaterar att Thors har kommit bra in i sitt arbete och att det för OSSE hade varit viktigt att Thors fortsätter med sin uppgift.

Ilkka Kanerva är ordförande för OSSE:s parlamentariska församling. Han har tidigare varit vice ordförande för församlingen. Han har varit ordförande för Finlands delegation i OSSE sedan 2003.

Soini: Beslutet måste vara enhälligt

Också utrikesminister Timo Soini (Sannf) beklagar det som skett.

- Det är synd eftersom Astrid Thors har fungerat mycket väl. Jag har också talat för henne runt om i Europa. Men medlemmarna måste fatta ett enhetligt beslut - och nu är det ju så att det skulle inte kunna garanteras. Därför är situationen som den är.

- Jag kommenterar inte de andra ländernas åsikter men jag har varit mycket nöjd med det som Astrid Thors har gjort, och jag skulle gärna ha sett att hon fortsätter.

Hur illa är det att man inte får kritisera de mänskliga rättigheterna i ett land ?

- Jag tror att det är bra att Astrid Thors jobbade på det sätt hon gjorde. När det gäller mänskliga rättigheter måste man alltid peka på dem - men här kan finnas sådana detaljer som jag inte är medveten om.

- Det krävs enhälliga beslut - och synd nog så är det inte så nu.

Diskussion om artikeln