Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordmånga ungdomar tar examen utomlands - nu vill man veta varför

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 16:37.
Union Jack och Big Ben.
Bildtext Det är populärast att studera i Storbritannien. Andra populära länder är Sverige, Estland och USA.
Bild: EPA/HANNAH MCKAY

Allt fler finländska ungdomar väljer att studera utomlands, och det är speciellt populärt bland finlandssvenska ungdomar. Trenden har blivit så tydlig att Cimo - centret för internationell mobilitet, nu ska utreda vilka faktorer som påverkar att ungdomarna åker.

På knappt tio år har antalet som avlägger hela sin högskoleexamen utomlands fördubblats, och förra läsåret var de nästan 8400.

- Åker ungdomarna utomlands för att de är så internationella, eller finns det någonting här i Finland som på något sätt skuffar ut dem, frågar sig Irma Garam, ledande sakkunnig på Cimo, centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete.

Irma Garam
Bildtext Irma Garam vid Cimo ska utreda varför ungdomarna vill studera utomlands.
Bild: Yle

Garam ska under hösten utreda vilka faktorer som ligger bakom trenden att studera utomlands, tillsammans med Fpa och Migrationsinstitutet.

Då ungdomarna åker utomlands för att studera, så "förlorar" vi dem då, eller får vi deras kunnande tillbaka till Finland?

Ännu för tio år sedan återvände ungefär hälften av dem som avlagt sin examen utomlands till Finland. Nu vill man ta reda på om Finland fortfarande upplevs lika attraktivt att återvända till.

- Det här är en nyckelfråga. Då ungdomarna åker utomlands för att studera, så "förlorar" vi dem då, eller får vi deras kunnande tillbaka till Finland, undrar Garam.

Finlandssvenskar studerar oftare utomlands

Att studera utomlands är populärare bland svenskspråkiga än bland finskspråkiga. 13 procent av dem som studerar utomlands är finlandssvenskar, medan finlandssvenskarnas andel i finländska högskolor och universitet är sju procent. Att andelen finlandssvenskar är så hög utomlands antas främst bero på att många väljer att studera på svenska i Sverige.

Ju mer man avslutar humanistiska och statsvetenskapliga program i Finland, desto mer kommer folk att flytta utomlands för studier.

De populäraste länderna är Storbritannien, Sverige, Estland och USA. Vanligast är att man studerar ekonomi, men också olika humanistiska ämnen och till exempel medicin har ökat mycket.

grafik på studerande som avlägger examen utomlands
Bild: Yle

- Möjliga orsaker till att åka utomlands kan till exempel vara svårigheter att komma in på den utbildning man vill i Finland eller att utbildningen utomlands är ansedd och att det upplevs intressant att studera utomlands, säger Garam.

Garam säger att det också kan handla om att studerande vill lära sig språk och bekanta sig med nya kulturer eller satsa på en internationell karriär.

"Det var inte så motiverande att läsa till inträdesprovet vid HU"

Vera Lindström studerar u-landsforskning vid Lunds universitet i Sverige för andra året. Hon visste på förhand att universitetet hade gott rykte och i Sverige har högskolorna och universiteten inga inträdesprov, så det gör det lätt för finländare att ansöka om studieplats där.

Nedskärningarna vid universiteten får folk att flytta utomlands - Spela upp på Arenan

- Jag fick redan i mars veta att jag blivit antagen till Lund och då kändes det inte så motiverande att läsa till inträdesprovet vid Helsingfors universitet, säger Lindström.

Lindström känner många finländare som har flyttat utomlands för att studera och hon tror att de finländska universitetens sparåtgärder kan få ännu fler att packa väskan och flytta.

- Ju mer man avslutar humanistiska och statsvetenskapliga program i Finland, desto mer kommer folk att flytta utomlands för studier. Om man är intresserad av humanistiska ämnen tror jag inte att man blir ingenjör fastän det finns flera studieplatser inom ingenjörsprogrammen, säger Lindström.

I det här skedet vet Lindström ännu inte vad hon kommer att göra då studierna är klara, men att flytta tillbaka till Finland är inte aktuellt.

- Inte är det helt omöjligt att jag någon gång återvänder, men inte blir det åtminstone inom de närmaste tio åren, säger Lindström.

"Jag vill komma ut från finlandssvenska bubblan"

Helsingforsaren Niclas Didrichsen åker om några veckor till Montreal i Kanada för att studera filosofi och ekonomi vid McGill University.

- Man får lära känna en ny kultur och lär sig förstå mänskor på ett annat sätt, hela ens värld och livssyn vidgas. Jag vill komma ut från den finska eller finlandssvenska bubblan och det hjälper förstås en i livet, säger Didrichsen.

Niclas Didrichsen
Bildtext Niclas Didrichsen tror att det kan vara en fördel på arbetsmarknaden att man har studerat utomlands.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Didrichsen siktar i första hand på en internationell karriär och därför räknar han med att ha stor nytta av att ha studerat vi ett känt universitet. McGill University har rankats som 24:e bäst i världen, men det var ändå lätt att få en studieplats där, menar Didrichsen.

- Universitetet ville ha studentvitsord och cv och sedan fick man besked ifall man får studieplats eller inte. Några inträdesförhör var det inte, jag har förstått att det främst är en europeisk grej, säger Didrichsen.

Diskussion om artikeln