Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU kräver Apple på en rekordsumma i obetalda skatter

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 17:22.
Apples symbol
Bild: EPA/ SHAWN THEW

Efter drygt tre års utredning slog EU-kommissionen på tisdagen fast att IT-jätten Apple ska betala 13 miljarder euro i obetalda skatter till Irland. Det är frågan om den största straffskatten som någonsin har utdömts.

- Apples skatteupplägg i Irland strider mot EU:s lagar, säger den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager som ansvarar för konkurrensfrågor.

Enligt EU-kommissionen har Apple fått otillåtna skattelättnader som snedvridit konkurrensen.

- Beslutet ger en tydlig signal, EU-länder kan inte ge olagliga skattearrangemang till enskilda företag, konstaterar Vestager.

Apple betalade nästan ingen skatt alls

De senaste åren har EU-kommissionen med kommissionär Vestager granskat flera multinationella företag som McDonald’s och Amazons skatteupplägg i EU. Men fallet Apple är det största hittills.

I tre års tid undersökte kommissionen Apples skatteupplägg i Irland och resultatet var frapperande. Kommissionär Vestager ger ett exempel.

- År 2011 gjorde Apple Sales International en vinst på 16 miljarder euro i Europa, av den summan betalade Apple mindre är 50 miljoner euro i skatt.

Istället allokerades vinsten till Apples så kallade huvudkontor i Irland.

- Apples huvudkontor i Irland existerar bara på papper – det finns inga anställda eller någon verklig verksamhet, konstaterar EU-kommissionär Margrethe Vestager.

Apple Sales International ansvarar för alla Apple produkter som säljs i Europa, Mellanöstern, Indien och Afrika.

Det innbär att när en finländsk konsument köper sin Iphone i Finland köper hen egentligen telefonen av Apple Sales International.

"Inte ett straff"

Enligt EU-kommissionär Vestager är det inte frågan om ett straff utan det handlar om att kräva tillbaka obetalda skatter från åren 2003 och 2014.

- Till exempel 2014 betalade Apple 50 euro i skatt till Irland för varje miljon företaget förtjänade.

Idag är Apple ett av världens största företag. Men skatteupplägget i Irland infördes år 1991 långt innan Apple storhetstid.

Apples vd Tim Cook har enligt tidningen Financial Times uppgett att skatteupplägget inte är skräddarsytt för Apple utan också andra företag som verkar i Irland kan tillämpa det.

Kommissionen har ändå en annan syn.

- År 2003 betalade Apple en procent på sina vinster i Europa till Irland- år 2014 var skatten 0,005 procent. I Irland är företagsskatten normalt 12,5 procent.

Både Apple och Irland överklagar domen

EU-kommissionen hävdar att Irland gav Apple ett mycket fördelaktigt skatteupplägg - i gengäld skapade Apple arbetsplatser i Irland. Omkring 6000 människor jobbar för Apple i Irland.

EU-kommissionen kräver att Apple betalar tillbaka 13 miljader euro i obetalda skatter till Irland men Irlands regring vill inte ha dessa pengar och kommer att överklaga beslutet.

Irlands finansminister Michel Noonan sade idag att till det irländska rundradiobolaget RTE att Irland inte har gjort något fel och att kommissionens beslut är felaktigt.

Irländsk journalist: Beslutet leder till en politisk kris

Att Irlands regering tackar nej till 13 miljarder euro ger en märkligt bild konstaterar Tony Connelly EU-korrespondent för det irländska rundradiobolaget.

- Irland har genom åren lockat till sig många multinationella företag - det är en position som regeringen inte vill förlora. Men samtidigt är 13 miljarder euro en enorm summa. Många irländska skattebetalare hoppas att pengarna kunde användas till att förbättra den offentliga servicen. Det här sätter regeringen i en svår sits och kommer förmodligen leda till en allvarlig politisk kris i Irland, säger den irländska journalisten Tony Connelly.

Diskussion om artikeln