Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Höstmode: nu ska du klä dig i bombarjacka och glitter!

Från 2016
Uppdaterad 02.09.2016 12:27.
Johannes Björkqvist kontrollerar att ljuset är bra för Ivonne Ruiz Olate
Bildtext Ivonne Ruiz Olate presenterade höstens mode. Johannes Björkqvist höll i skivor.
Bild: Yle/ Rolf Granqvist

Höstens mode kommer färgmässigt att se ut som det gjort de två senaste åren, men bombarjackor och glitter kommer att synas mera i vardagen. Den modeintresserade estenomen Ivonne Ruiz Olate ser fram emot höstens mode.

Ivonne har alltid varit intresserad av mode. När valet av studier nalkades för fem år sedan så var valet inte svårt. Tjejen från Ekenäs och den packade väskan flyttade norrut till Vasa och började på Yrkeshögskolan Novia.

- Jag visste länge på förhand att jag ville studera till estenom i Vasa. Studierna var givande och jag blev klar för ungefär ett och ett halvt år sedan.

Ivonne tycker att det bästa med mode är färgkombinationerna man kan leka med och att man får använda sig av fantasin. Du uttrycker dig själv enligt hur du klär dig.

- Det förändras hela tiden, man måste inte hela tiden se likadan ut. Man får klä sig enligt hur man känner sig. En dag kanske man har en lite rockigare outfit medan man nästa dag satsar på en sportigare outfit.

Ser fram emot hösten

Hösten är på ingång med stormsteg och med det höstmodet. Är du modeintresserad så ser du säkerligen fram emot hösten, så är fallet för Ivonne.

- Jag älskar hösten, mycket på grund av mitt stora modeintresse. Redan i slutet av juli går jag och väntar på de kommande höstplaggen. Välkommen hösten!

Bombarjackor och glitter

Till höstens mode menar Ivonne att det färgmässigt fortsätter ganska långt som det har gjort de två senaste höstarna.

- De typiska höstfärgerna är fortfarande aktuella, såsom brun, beige, vinröd, burgundy, khakigrön, rosa och marin. Rosa är färgen som sticker ut denna höst. Marin, eller mörkblå, har blivit det säkra kortet och funkar lika säkert som svart.

På damsidan kommer vi enligt Ivonne att se mera glitter, någonting hon personligen gillar.

- Jag kommer att ta in mera glitter till vardagen, alltså lite mera festplagg. Idag har jag en paljettkjol som jag har kombinerat med promenadskor och en kofta. Har man en glittrig kjol så är det säkert att ha lite lugnare nertill och upptill.

Det brukar alltid vara något som sticker ut från höstmodets kollektion. Denna gång är det samma för herrarna och damerna.

- Bombarjackan är det hetaste nu. Den kan du använda den både inne och ute. Bombarjackan har kommit tillbaka i nya fräscha material och nya färger, den har moderniserats.

Polotröjor och flarebyxor

Polotröjorna som var vanliga förra året kommer att fortsätta menar Ivonne.

- Tjejerna kommer att använda mera halvpolon medan killarna har helpolo som är stickad och tjockare än tjejernas.

Höstmodet kommer enligt Ivonne att vara ganska långt detsamma som det har varit, men vissa saker har förstås ändrat.

- Siluetterna har ändrat. Klänningarna och kjolarna är längre, detsamma gäller t-skjortorna för männen, men byxorna är kortare till hösten. För tjejerna blir det långa kappor och sammet på accessoarer och skor som gäller. För killarna gäller det att vara uppklädd, smart dressed så att säga, tänk James Bond.

Av höstens trender har Ivonne inte problem med nästan någonting, det mesta tycker hon är snyggt. En trend hade Ivonne ändå lite svårt med i början.

- Flarebyxor är inne nu och har varit det en längre tid. Det är vidare byxor nertill som ursprungligen kommer från 70- och 90-talet och som då var väldigt pop. De är jättesnygga men personligen hade jag lite svårt med dem i början.

Så vad är estenom Ivonnes sista kloka ord inför hösten?

- Mera glitter i vardagen, på med bombarjackor och håll er till de typiska höstfärgerna så är det svårt att misslyckas.

Diskussion om artikeln