Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Städare stöter på negativa attityder

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 17:18.
Sofia Syrjänen står mot en vägg.
Bildtext Sofia Syrjänen har ett eget städföretag.
Bild: Yle/Björn Karlsson

I serien Arbetscoachen tar X3M reda på hur det är att jobba i de branscher där arbetsutsikterna ser relativt goda ut. Sofia Syrjänen är egenföretagare inom en sådan bransch, hon jobbar med städning .

Inom städbranschen finns det många jobb, framför allt som förman. Sofia Syrjänen har varit egenföretagare i 10 år och städade före det i 2 år åt en större firma. En av de klara fördelarna med att driva eget är att hon kan välja sina egna uppdrag och tider.

- Telefonen ringer hela tiden så det finns så mycket jobb som du bara orkar med, säger Sofia.

Negativa attityder

Städbranschen har inte det bästa ryktet om sig och folks attityd gentemot yrket är ofta ganska dålig.

- Främsta orsaken är väl att människor inte tycker om att städa och tror att man inte tjänar så bra som städare. Det finns en klar attitydskillnad om man säger att man är städare eller om man säger att man är företagare. Enligt mig är det ingen skillnad, men tydligen enligt andra, säger Sofia.

Sofia har fått höra en del nedsättande kommentarer om hennes yrke, men har aldrig tagit någon stor notis om det.

- Jag tycker om mitt jobb och är en sådan person som inte bryr mig så mycket om vad andra säger.

I östra Finland finns det brist på förmän inom städbranschen.
Bildtext Grafiken baserar sig på Arbets- och näringsbyråernas uppgifter över arbetssökande. Mer exakta uppgifter om hur behovet ser ut i en specifik stad finns på www.ammattibarometri.fi.
Bild: Yle/Uutisgrafiikka

Mycket eget ansvar

I tolv år har Sofia jobbat inom städbranschen. Det som har hållit henne kvar är att hon fortfarande tycker om sitt jobb och att se när kunderna blir nöjda. Tidigare hade hon anställda men på grund av att hon har börjat studera städar Sofia ensam just nu. Hon sköter nästan allt själv.

- Jag tar emot samtal från kunder, gör arbetet, sköter räkningar och allt sådant själv, sen har jag en bokförare som fixar den biten.

Vilka är de värsta städuppdragen?

- När man kommer till ett ställe och allt ser rent och perfekt ut. För då känns det som att jag inte gjort något när jag går därifrån. Hellre städar jag upp ett bombnedslag, då vet jag att kunden är nöjd när jag lämnar stället, säger hon.

Perfekt för dig som är pedant

Enligt Sofia är städare ett jobb som lämpar sig för dig som är pedant. Är du noggrann och gör ett bra jobb så ringer kunderna på nytt.

- Jag älskar att se att allt är i ordning och på sin plats. Före och efterbilden är väldigt tillfredsställande. Jag har alltid älskat att städa och att ha det fint runt omkring mig.

Inte bara rika som anlitar städare

Fördomsfullt kanske man tänker att de som har städhjälp är rika människor som kan unna sig det. Enligt Syrjänen är det inte alls så.

- Det är helt vanliga familjer som anlitar städare, oftast är det barnfamiljer med två arbetande föräldrar som vill ha mer tid med barnen. Sen så kan man ju dra av städningen i beskattningen så det är inte så dyrt att anlita städare heller.

Sofias städtips

  • Lägg städningen i rutin, gör det till exempel en gång i veckan.
  • Ha en ordning på hur du gör olika saker, Sofia rekommenderar att du börjar med att torka damm, rengöra alla ytor i kök och toalett.
  • Torka hellre damm före du dammsuger. Då faller smulor och annan smuts ner på golvet och du slipper dammsuga två gånger.
  • Golvet bör man helst tvätta en gång i månaden.
  • Hur ofta du städar beror också på hur stort eller litet du bor, om du har djur m.m.
  • De lärda tvistar om man ska torka med våt eller torr mopp, entusiasten Sofia tar först med vått och sen med torrt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln