Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pär Stenbäck: Minoritetsfrågor är problematiska för Ryssland

Från 2016
Uppdaterad 30.08.2016 18:11.
Pär Stenbäck
Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press

Pär Stenbäck - tidigare utrikesminister och generalsekreterare för Röda korset - är inte så överraskad av den ryska inställningen till Astrid Thors som minoritetsombudsman vid Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE.

Stenbäck ser flera orsaker till att Ryssland vägrar att godkänna Thors fortsatta sitt mandat.

- Krimtatarerna och allt som har med Krim att göra - hela annekteringen av Krim - är väldigt känsligt för Ryssland. Det är minerad mark.

Minoritetspolitik, minoriteter och språk är också väldigt problematiska frågor.

- Vi vet ju att Ryssland har många minoriteter - och att ta upp sådana problem i en internationell organisation är sådant som Ryssland genast reagerar på.

- Vidare är det här ett sätt för Ryssland att visa att man fortfarande är en aktör på den internationella scenen. OSSE är en organisation där Ryssland har inflytande på grund av vetorätten, och på grund av att besluten måste vara enhälliga.

- Jag tror att vi inom den närmaste tiden kommer att se samma "spektakel" - samma maktutövning - från Rysslands sida i samband med valet av FN:s generalsekreterare. Det är ett sätt för Ryssland att visa att man fortfarande är en aktör, och att man är en stormakt och att andra måste lyssna på Ryssland.

Egentligen är det här väl ingenting nytt? Redan Max Jakobsson stoppades av ryssarna i tiden från att bli FN:s generalsekreterare.

- Nåjo. Men jag vill inte dra några paralleller här... Thors har inte gjort något misstag i det här avseendet - Jakobsson gjorde väl inte det heller. Han bara representerade en västlig syn på olika frågor - och det har Thors gjort nu också då hon har försvarat krimtatarerna.

Så Thors har kanske inte brutit mot diplomatins regler... men vad säger läroboken i diplomati? Hur ska man säga saker utan att ändå såra någon?

- Det första steget i det här om man vill kritisera en potentiell stormakts agerande är väl att i all tysthet ta kontakt och säga: ”Jag kommer att gå ut i den här frågan om ni inte gör det och det” . Kanske Thors till och med har gjort det, men det har inte passat ryssarna i alla fall.

Är det alltså förbjudet att kritisera Ryssland i dessa tider?

- Nej, det borde det inte vara. Det hör till de generella spelreglerna att man ska kunna representera de värderingar som man vill stå för. Och OSSE:s värderingar i de här minoritetsfrågorna är väl ganska klara. Visst ska Ryssland kunna kritiseras men då får man ju se vilka konsevenserna blir i de sammanhang där Ryssland fortfarande har inflytande.

Tycker du att det internationella umgänget har blivit mera direkt, att man säger rakt på sak vad man tycker. Sociala medier gör ju det hela så mycket snabbare. Och små korta kommentarer kan få väldigt stor spridning.

- Det stämmer. Och om man ser på längre sikt – om man går 50-100 år tillbaka så är ju läget helt förändrat i det avseendet.

- Men det har nog gått i vågor sedan dess. Det är ju ofta statsintressena som går först. I vissa situationer är det fördelaktigt att låta medborgarna och organisationerna kritisera en annan stat medan man i andra sammanhang lägger locket på att för att det tjänar statens intressen. Det finns ju otaliga exempel på det i världspolitiken - situationer där ändamålsenligheten är viktigare än principerna.

Hur går det med Astrids Thors jobb på OSSE?

- Det kan bli en ganska intressant sak om det finns ryggrad hos de övriga OSSE-staterna. Man kan ju också se hur långt Ryssland vill gå i den här affären - men kanske inte just med Astrid Thors som kandidat.

- Om Ryssland försöker lägga in veto mot en lång rad kandidater så kan det leda till att OSSE blir "förstenat" – eller att OSSE förlorar verksamhetsmöjligheter på det här området. Kanske det inte blir någon minoritetsombudsman överhuvudtaget. Kanske andra delar av OSSE fortsätter sin verksamhet. Sedan får man se om Ryssland finner någon kandidat mera "aptitlig".

Men denna minoritetsombudsman måste naturligtvis vara beredd att kritisera brott mot de mänskliga rättigheterna och ta upp minoritetsskyddet även i i Ryssland också i fortsättningen.

- Jag skulle nog tippa att Ryssland kommer att vara väldigt försiktigt med att godkänna någon kandidat till exempel från Skandinavien.


(Pär Stenbäck intervjuades av Bengt Östling)

Diskussion om artikeln