Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Styrelsen för Särkänniemi: Vi ska bli bättre på att informera

Från 2016
Delfiner transporteras från Särkänniemi.
Bild: Kaisu Jansson / Yle

De ansvariga för den kritiserade delfintransporten under veckoslutet har vid ett extra insatt möte redogjort för händelseförloppet för styrelsen för Särkänniemi nöjespark.

VD Miikka Seppälä gav en noggrann rapport om hur det gick till när de fyra delfinerna förflyttades från Tammerfors till Grekland tidigt på söndag morgon.

Enligt Seppälä gjordes allt med delfinernas bästa för ögonen. Djurens välbefinnande under en trygg resa var hela tiden prioritet nummer ett, sägs det i pressmeddelandet efter styrelsemötet.

Seppälä konstaterade inför styrelsen att det nog hade lönat sig att informera om operationen i förväg. Han sade sig ha gjort en felbedömning och beklagade detta.

Ordförande Sofia Vikman säger för sin del att hon är nöjd med mötet. Enligt Vikman är det viktigaste att förflyttningsoperationen lyckades och att delfinerna mår bra.

Seppälä har enligt Vikman styrelsens fulla förtroende.

Särkänniemi öppnar för intressegrupper

Styrelsen konstaterade enhälligt att informationen utåt inte lyckades på bästa tänkbara sätt, och därför ska man vidta åtgärder för att förbättra kommunikationen.

Man säger att bolaget inte har något behov av att hemlighålla saker, utan man vill verka öppet och transparent.

Delfinerna får Särkänniemi i sin nya omgivning
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Förflyttningsoperationen har väckt mycket kritik eftersom nöjesparken inte informerade om den i förväg. Bland annat djurrättsaktivister ansåg att man försökte hemlighålla operationen för att man visste att den hade väckt protester.

Attica Park utanför Aten, där delfinerna nu ska leva i utomhusbassänger, har kritiserats av lokala djurrättsaktivister och den uppges också ha försummat sina djur på grund av dålig ekonomi.

Styrelsen beslöt att se över och förnya sin informationslinje och samla experter i en kunskapspool för att kunna agera ansvarsfullt i olika situationer framöver.

Vad gäller delfinerna Veera, Delfi, Leevi och Eevertti ska man följa med läget noggrannt. Attica Park ska rapportera regelbundet om hur delfinerna har det i sitt nya hem, och informationen ska också gå ut till allmänheten via bland annat sociala medier.

Särkänniemi lovar också förbättra sin dialog med djurskyddsorganisationer och andra intressenter samt inkallar organisationerna till samtal.

Tammerfors borgmästare Anna-Kaisa Ikonen är nöjd med utredningen och säger att det räcker med den.

Diskussion om artikeln