Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landskampsdebut i helgen – ångesten har övergått i glädje

Från 2016
Uppdaterad 31.08.2016 13:59.
Jeanine Nygård, Kalevaspelen 2016.
Bildtext Jeanine Nygård tog medalj vid Kalevaspelen 2016.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Att på ett år skala en dryg sekund från det personliga rekordet på 400 meter är ett kvitto på att en friidrottskarriär är på väg i rätt riktning. Trots de resultatmässiga förbättringarna har den stora revolutionen ägt rum på det mentala planet för 24-åriga Jeanine Nygård.

Exakt 49 finska damer har genom tiderna löpt under 55 sekunder på 400 meter. I veckoslutet är det fullt möjligt att ytterligare en dam ansluter sig till den skaran, när IF Drott-löperskan Jeanine Nygård ger sig ut på det fulla banvarvet vid Sverigekampen i Tammerfors.

Hennes resultatutveckling under det senaste kalenderåret har varit häpnadsväckande. I september 2015 var hennes personliga rekord 56,44 och efter Kalevaspelen i augusti är noteringen 55,07.

– Uleåborg var absolut inte ett maxlopp. Jag har inte lyckats komma ur min bekvämlighetszon ännu, jag har inte vågat ta ut mig ännu. När jag gör det kan det gå riktigt hårt! Man måste våga för att vinna, och det saknar jag ännu. Men det borde komma med tävlingsvanan, ju fler lopp jag gör desto bättre vågar jag, säger Nygård till Yle Sporten.

Kommentaren kan te sig märklig för den som följt friidrotten i Finland under 2010-talet. Jeanine Nygård har varit med länge och väl, först på 800 meter och sen främst på 400 meter.

Petra Stenman har tränat Nygård sen år 2012 och minns en nedstämd och tekniskt begränsad adept som hade haft det kämpigt under en längre tid med både skador och sjukdomar.

Petra Stenman, läger i Portugal, våren 2016.
Bildtext Petra Stenman är Jeanine Nygårds tränare.
Bild: Yle/Leif Lampenius

Men Stenman såg något i Nygård som gjorde henne intresserad. Potential. Och en förmåga att med hårt jobb få till stånd resultat.

– Hon är fortfarande i den situationen att det går undan bättre på träning än på tävling. Jag skulle aldrig ha börjat träna henne om jag inte sett den potential hon besitter. Så är det alltid när man skall inleda ett samarbete, man måste tro på att det finns en möjlighet till utveckling, minns Stenman.

Stenmans företrädare som Nygård tränare var Kaj Nyman från ID Drott, en man som Stenman själv var väl bekant med från sin egen aktiva karriär i samma förening. Kontinuiteten var således inget problem, det var helt enkelt bara att bygga vidare.

"Löpningen blev en ond cirkel"

Jeanine Nygård tyckte egentligen inte om att tävla. Tidvis upplevde hon stark ångest inför att ställa sig på startstrecket.

Det låter onekligen som en fullständigt ohållbar ekvation: att syssla med en individuell idrott där måttet på framgång och utveckling är just att tävla. Mot sig själv, mot motståndare och mot klockan.

– Jag löpte förr utan att vara i skick och då blev det en ond cirkel av det hela. Jag malde på utan att det kändes bra eller att det gick särskilt bra och där rök självförtroendet och jag började ifrågasätta mig själv. Jag tvingades fråga mig själv ”Kan jag inte det här”? Sen kom ljusglimtar i träningen som bekräftade att jo, nog kan jag det. Men sen kom nya motgångar och så var jag där igen, minns Nygård.

Nygårds svåra år inom friidrotten har kantats av akillesproblem, mykoplasma, körtelfeber och bristande baklår.

Men spolar man bandet fram till 2016 är Nygård på god väg i den ständiga kamp hon för med sig själv. Hon har hittat glädjen och förmågan att fokusera på rätt saker, och dessutom gjort det i grevens tid.

Jeanine Nygård, läger i Portugal, våren 2016.
Bildtext Jeanine Nygård.
Bild: Yle/Leif Lampenius

I sommar lyckades hon nå sina två huvudmålsättningar för säsongen. Att ta sin första FM-medalj på seniornivå (ett silver) och få representera Finland i landskampen.

– Jag tycker bara att det skall bli så himla roligt! Nu har jag bara bra ”feelis”. Förr kunde jag gå omkring en vecka före med lindrig ångest inför tävling, men nu räknar jag nästan ner dagarna till att jag skall få springa igen. Det skall bara vara roligt, säger Nygård.

Teknik, snabbhet och rutin under Stenman

Förutom att tiden, rutinen och träningen verkar vara på god väg med att lösa upp den gordiska knuten som Nygård brottades med under många år har hon under Petra Stenmans ledning också helt konkret blivit en bättre löperska.

– Jag minns 2012 att vi tog tag i löptekniken och började där. Vi gick ner på kortare distanser och började jobba oss uppåt därifrån. "Ninna" har egentligen varit i den form hon nu uppvisar redan i ett par års tid, men vi har fått jobba en del på det mentala planet för att få det att lossna på tävling.

Nästa tävling för Jeanine Nygård blir troligtvis säsongens sista. Att ställa sig på startstrecket i Tammerfors i en landskamp är vardagsmat för flera i den finska truppen, men för Nygård är det en otroligt stor sak.

– Jag tror det betyder helt massor för henne, eller jag VET att det gör det. Speciellt för hennes fortsatta satsning. Hon har bevisat för sig själv och eventuellt sådana som tvivlat på henne att hon kan löpa snabbt och bra. Det är oerhört viktigt, säger Petra Stenman.

Nygård själv har fått ny iver att satsa vidare på friidrotten och blickar redan fram mot nya utmaningar och tidsmålsättningar. Tillsammans med tränaren Petra Stenman ligger fokus nu på att utveckla snabbheten ytterligare eftersom den 24-åriga IF Drott-damen har en bra uthållighetsbakgrund från sin tid på det dubbla banvarvet.

"Dialogen med mig själv kommer alltid att finnas kvar"

Hon vill däremot inte just nu löpa 800 meter, även om en uthållinghetssatsning i framtiden ingalunda är utesluten.

Distansen kopplas fortfarande för mycket ihop med de problem hon hade för några år sedan.

Är det då så att du kommer att få föra en ständig kamp med dig själv, trots att det nu verkar ha "lossnat"?

– Det blir mindre hela tiden i och med rutinen och att jag helt enkelt hittat glädjen i idrottandet, den hade jag kanske tappat mest i och med skadorna och sjukdomarna. Det är inte roligt att misslyckas gång på gång, man får liksom lite ”leidun”.

– Jag tror nog att jag alltid kommer att ha den där dialogen med mig själv kvar, oberoende av nivå kommer den nog att finnas, tror Nygård.

På lördag klockan 17.30 på Ratina-stadion i Tammerfors tar Jeanine Nygård sin följande delseger i den mentala kampen på sin väg framåt i karriären.

Då går hon ut på banan och njuter.

– Det är klart man njuter, men på en distans som ändå bjuder på mjölksyrechocker handlar det om en form av kärlek blandat med hat när man ställer sig på startlinjen, avrundar Nygård.

Snacka om balansgång!

Jeanine Nygård springer 400 meter på lördagen och är också en av fem damer som kan komma att bilda stafettlaget på 4 x 400 meter på söndag. Yle sänder hela landskampen i TV2.

Diskussion om artikeln