Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De här tjuvarna stjäl din cykel

Från 2016
Cykel i Böle
Bildtext Slaktaren stjäl cykeldelar som sedan säljs vidare, och krogtjuven tar cykeln en liten bit och dumpar den sedan någonstans där den i värsta fall bara förfaller.
Bild: Yle/Sandra Anttila

Slaktaren, värdetjuven och krogtjuven – det är tre av de mest typiska cykeltjuvarna. Polisen Mikael Appel tipsar om vad du kan göra för att undvika dem.

Det stjäls över 20 000 cyklar varje år i Finland och mest stjäls det på våren och hösten när folk sätter igång att cykla till sina jobb och studieplatser.

De här stjäl din cykel

Vad kan då hända med din cykel när du lämnar den obevakad? Polisen Mikael Appel berättar att det finns olika typer av tjuvar.

1. Krogtjuven

- Tjuven som ska ta sig hem från krogen men inte orkar gå. Tar första bästa cykel och lämnar den sedan nära där de bor eller i något dike eller liknande.

2. Tar vad som helst-tjuven

- Tar allt hen kommer över. Kan ta en hel cykelställning eller en hel källare full med cyklar.

3. Värdetjuven

- Stjäl nya och dyra märkescyklar.

4. Slaktaren

- Stjäl cyklar eller bara delar av cyklar och säljer sedan delarna vidare. De kan vara riktigt värdefulla.

5. Jopo-tjuven

- Stjäl trendcyklar som är eftertraktade och lättsålda. Cyklarna är inte så dyra men man får ett helt okej pris ändå.

Nästan alla tjuvar stjäl cyklarna för att sälja dem och därför är det också svårt att hitta dem igen, eftersom risken att de sålts till personer som bor i andra städer är stor.

Om du hittar din stulna cykel

Det händer ibland att cykelägare ringer till polisen och säger att de hittat sin stulna cykel. Vad ska du då göra om du hittar din cykel på stan – är det okej att bryta upp låset och ta hem den? Inte riktigt. Om du börjar bryta upp låset kan det nämligen bli så att någon annan ringer polisen och anmäler dig för stöld, så bäst är att genast ringa polisen och be dem om hjälp.

- Men är cykeln olåst och du är säker på att det är din cykel, att det är rätt ramnummer, så skulle jag nog säga att det bara är att ta hem den. Sedan ska du meddela polisen att du hittat den, säger Mikael Appel.

Ett alternativ för polisen är att ha någon att spana på cykeln och se vem som hämtar den, men oftast är det då så att de får fast den som köpt cykeln, inte den som stulit den. Det är ändå ytterst sällan polisen skulle lägga resurser på att bevaka en cykel.

Så här kan du skydda din cykel

Vad kan du då göra för att skydda din cykel? Mikael Appel ger oss några tips.

1. Flera bra lås

Att bara ha ett lås på cykeln är som att be att någon ska stjäla den. Du kan ha ett ramlås som är fast på cykeln, och ett yttre lås som du kan låsa fast den med i till exempel en lyktstolpe. Oftast är det så att ju tyngre och dyrare lås desto bättre är det.

2. Parkera på rätt ställe

Gärna en bevakad plats där det finns kameror, eller en synlig plats där det rör sig mycket folk. Där hemma ska du helst ha den inomhus i ett låst förråd.

3. Märk din cykel

Anteckna ramnumret och märk din cykel på något sätt, så att du kan hitta den igen om den blir stulen. Anteckna också märke och modell.

4. Lägg fast en sändare

Det finns små mikrochip som du kan montera fast på cykeln. De ger en signal så att du kan spåra den om den blir stulen. De är inte så dyra och batterierna räcker länge.

5. Gör brottsanmälan

Om olyckan är framme ska du göra en brottsanmälan så snabbt som möjligt. Du gör det enklast elektroniskt via polisens webbsida. Ju snabbare du meddelar desto lättare är det för polisen att kunna ta tillbaka den ifall de stöter på den.

Ganska sällan kommer en cykel tillbaka, men det händer ibland. Alla cyklar som polisen får in så kollar de ramnumret på, och ifall de hittar numret i någon brottsanmälan så kontaktar de då den rätta ägaren.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln