Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anvia vill byta namn till Viria

Från 2016
Anvias butik På Stora Långgatan i Vasa.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Nya Anvia vill byta namn till Viria. Det föreslår Anvias styrelse för bolagsstämman som hålls i oktober.

Efter Elisas köp av bland annat Anvias telekomverksamhet återstår säkerhetsverksamheten Securi, installationsföretaget Viria och svenska tv-operatören Sappa i Anvia.

Namnbytet motiveras med att Anvia börjar från rent bord och därför ska man ha ett nytt namn.

- Namnet Viria andas aktivitet och vitalitet och det används redan av vårt installationsföretag. Vi utvidgar nu användningen av namnet till att gälla hela koncernen, säger Anvias verkställande direktör Mika Vihervuori i ett pressmeddelande.

Vill också ha mindre förvaltningsråd

På den extra insatta bolagsstämman den 13 oktober föreslår också Anvias styrelse att det nygamla bolaget ska ha ett mindre förvaltningsråd. Styrelsen föreslår att förvaltningsrådets medlemmar minskas från 30 till 18.

I ett pressmeddelande säger styrelseordförande Aappo Kontu att man vill ha kvar förvaltningsrådet eftersom det representerar ägarna.

- Anvia har fortfarande mer än 30 000 ägare och många av dessa är privatpersoner. Å andra sidan är koncernen klart mindre än tidigare och därför föreslår vi att förvaltningsrådsmedlemmarnas antal minskas, säger Kontu.

Man föreslår också att styrelsens storlek minskas till fem till sju medlemmar i stället för dagens åtta.

Elisas aktier i Anvia ska bort

Ännu en punkt på bolagsstämman blir att ogiltigförklara Elisas aktier i Anvia. När Elisas köp av Anvias kärnverksamhet godkändes i slutet av juni bestämdes att Elisas Anviaaktier övergår till Anvia. De här aktierna ska ogiltigförklaras.

Bolagsstämman måste behandla mellanbokslutet för årets första sju månader för att inlösningen och ogiltigförklaringen av aktierna ska kunna slutföras.

Anvias vinst i Elisaaffären uppgår till omkring 53 miljoner euro.

Diskussion om artikeln