Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den östnyländska skörden har trotsat vädret

Från 2016
Erik Oljemark på sin veteåker
Bildtext Erik Oljemark granskar vetekornens kvalitet
Bild: Yle/Stefan Paavola

Det osäkra vädret har präglat denna sommar och regnskurarna har följt tätt efter varandra. Enligt jordbrukaren Erik Oljemark i Svartbäck i Borgå är skörden ändå av medelklass.

Oljemark, som är ordförande för Nylands Svenska Lantbrukssällskap säger att detta gäller hela Nyland.

Erik Oljemarks åkrar är för tillfället inte så blöta som man kunde tro. Han säger att de kommer att kunna bära skördetröskan.

- Det finns ställen bland mina odlingar där växterna har drunknat. Kornet har lidit mest av de sädesslag jag odlar. I Österbotten är situationen en annan - den är katastrofal, säger Oljemark.

Han odlar förutom korn, raps, vete och havre.

Mognar ojämnt

Till och med en lekman kan märka att säden mognar ojämnt. Då man ser ut över Oljemarks vetefält finns det massor med gröna fläckar bland de bruna.

- Man kan konstatera att det överlag är ett problem här i trakten. Vad ojämnheten beror på vet jag inte. Kanske det rikliga regnet direkt efter sådden, säger Oljemark.

Ojämnt mognande vete
Bildtext Vetekornen mognar ojämnt
Bild: Yle/Stefan Paavola

Besvärligt att skörda

Det ostadiga vädret försvårar skörden och planeringen av skördearbetet är utmanande. En längre torrperiod under skördetiden skulle också ge en inbesparing i bränslekostnader.

- Mycket regn kan också inverka negativt på kvaliteten. Veteskörden kanske inte duger till matproduktion utan blir foder i stället, säger Erik Oljemark.

Priset sjunker om skörden klassificeras till fodersäd.

Vetekorn i handen
Bild: Yle/Stefan Paavola

Igen ersättning för förlorad skörd

Om skörden misslyckas eller kvaliteten understiger kraven får jordbrukaren inte längre någon ersättning. Lantbruksstöden betalas från EU och summan är den samma oberoende hurudan skörd det blir.

- Om man vill försäkra sin skörd bör man ta en skadeförsäkring. Men det systemet har inte riktigt kommit i gång, säger Oljemark.

Diskussion om artikeln