Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kulturlivet lider när Västra Nyland skär ner – ”Små projekt har inte råd med fina annonser”

Från 2016
Annette Ström och Larson Österberg diskuterade kulturbevakning i Västnyland.
Bildtext Annette Ström och Larson Österberg anser att lokaltidningen har stor genomslagskraft och det behöver mindre kulturutövare.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Det rika kulturlivet i Västnyland kommer att lida när kulturbevakningen på tidningen Västra Nyland läggs om. Kulturutövare befarar att kulturlivet kommer att drabbas hårt om andra tidningar och Yle inte förbättrar sin kulturbevakning.

- Inom kulturfältet är vi beroende av recensioner och skriverier, säger Annette Ström som är verksamhetsledare för Luckan Raseborg.

Hon är också aktiv i till exempel Prästkulla hembygdsförening och menar att det är speciellt viktigt för mindre föreningsprojekt att synas i tidningen.

- Om ingen skriver något så ser människor inte det. Inom små projekt så har man inte stora budgetar för marknadsföring med fina annonser.

”Lokaltidningen har stor genomslagskraft”

Konstnären Larson Österberg i Ekenäs fick kaffet i vrångstrupen när han läste att Västra Nylands långvariga kulturredaktör Camilla Lindberg får sparken. I stället ska en annan redaktör sköta kulturen vid sidan av andra uppgifter.

Österberg berömmer Lindberg för sitt jobb och tillägger att journalister så som Johan Kvarnström och Marit Lundström också ha varit verkligt engagerade i kulturen.

Lokaltidningen har verkligen en stor genomslagskraft säger Österberg och ger ett exempel från sitt eget liv.

Hur ska någon veta att man finns om man aldrig lyfts upp?

Österbergs första utställning blev i tiderna väldigt lyckad, mycket tack vare att tidningen Hufvudstadsbladet skrev och recenserade utställningen.

- Jag blev uppmärksammad och det gjorde verkligt stor skillnad för mig.

Ström drar paralleller med amatörskådespelare som deltar i lokala teateruppsättningar. De här skådespelarna får ingen lön men de kanske lyfts upp i tidningen och får på så sätt ett kliv ut i världen.

- Hur ska någon veta att man finns om man aldrig lyfts upp?

Sämre bevakning ger sämre utbud

Annette Ström är rädd för att en sämre kulturbevakning kan leda till en sämre kulturutbud.

- Om det inte kommer publik på en teaterföreställning som är helt beroende av publikinkomster så kanske man inte har råd att sätta upp något följande säsong.

Ström tror inte att en redaktör vid Västra Nyland har tid att skriva någonting om kulturen vid sidan av de övriga uppgifterna.

- Redan nu när de tagit bort lite efterhand så har det ibland varit svårt att hinna skriva om alla produktioner.

Annette Ström sätter sitt hopp till gratistidningen Etelä-Uusimaa och Yle. Om inte de andra medierna skriver mera så kommer kulturlivet att drabbas hårt, också ekonomiskt, säger hon.

Är det något som är bra? Ta en bild och sätt upp det på nätet. Säg vad ni tycker och sprid det.

Vanliga västnylänningar kan hjälpa och stöda kulturlivet via sociala medier, tipsar Larson Österberg.

- Är det något som är bra? Ta en bild och sätt upp det på nätet. Säg vad ni tycker och sprid det.

Annette Ström tror också att det är sociala medier och bloggar som gäller för att få ut information till allmänheten om olika kulturevenemang.

Yle har inte råd att rekrytera

Larson Österberg hoppas att de journalister som får sparken från Västra Nyland kan få jobb vid Yle.

- Nu finns det kunniga människor lediga, anställ dem.

Yle Västnylands chef Patrik Rosström skulle gärna anställa fler duktiga redaktörer. Verkligheten är ändå den att det inte finns pengar.

- Jag skulle gärna anställa fler men vi har ju fullt sjå med att hålla kvar de duktiga redaktörer som vi redan har. Vi har sparat pengar snart femton år i följd.

Dessutom kommer Yle-skattens indexförhöjning att frysas i tre år framåt, tillägger Rosström.

- Förenklat kan man säga att eftersom allt hela tiden blir aningen dyrare leder det i sin tur till att vi utan en indexhöjning i verkligheten har mindre pengar till förfogande.

Radio Vega Västnyland

15:22
Kulturredaktör Camilla Lindberg är uppsagd från sin tjänst vid tidningen Västra Nyland.

Kulturen i Västnyland förlorar sin specialredaktör

VN förändrar bevakningen och säger upp sin kulturredaktör.

Diskussion om artikeln